В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарът на основните валутни двойки остава заключен в тесен диапазон

Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst, "В развитие", 11.07.2023

16:25 | 11 юли 2023
Обновен: 16:52 | 11 юли 2023
Автор: Галина Маринова

Пазарът на основните валутни двойки остава заключен в един не много широк диапазон. Това значително намали волатилността, измерена чрез тези показатели през последните шест месеца и в момента виждаме пазар, който се движи настрани. Ако в световен мащаб централните банки успеят да се преборят с инфлационните процеси, това по някакъв начин ще се прехвърли и в развиващите се икономики. Основният въпрос за този месец ще бъде дали ще видим доближаване на очакванията на пазарните участници и действията на централните банки. Това каза Веселин Бекяров, главен валутен дилър за България в iBanFirst, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

С навлизането в летните месеци анализаторите на iBanFirst представят основните тенденции на валутните пазари, които са от значение за компаниите с международна търговия в България. Водещата валутна двойка остава евро-долар, но компаниите трябва да следят развитието и при някои по-интересни и динамични двойки.

През първите шест месеца на 2023 година станахме свидетели на значителни събития, свързани с американските пазари, където през март месец фалираха няколко регионални банки. Това имаше значително влияние в цял свят и доларът значително поскъпна по време на тази криза. Основната причина беше липсата на апетит от страна на пазарните участници. Тази криза беше преодоляна много бързо, разбира се и с намесата на правителството. Успяха да укротят паниката, която се беше появила на пазарите. 

"След това имахме няколко спокойни месеца, докато не се заговори за тавана на дълга в САЩ, което също предизвика притеснения, които отново доведоха до оскъпяване на долара, но ето, че в началото на новото шестмесечие той започва на нива от 1,10, след като пазарите оцениха по-слаби данните за пазара на труда, които бяха публикувани в петък (въпреки че те не бяха еднопосочни). Сега основното очакване за този месец ще бъде дали ще видим доближаване на очакванията на пазарните участници и действията на централните банки". 

Въпреки че имахме тези събития, които видяхме, пазарът на основните валутни двойки остава заключен в един не много висок диапазон, каза Бекяров. "Това значително намали волатилността, измерена чрез тези показатели през последните шест месеца и в момента виждаме един пазар, който се движи настрани".

"Имаме усещането, че тези нива може би няма да могат да бъдат пробити и ще останат до края на лятото, преди да имаме някакво категорично решение от страна на централните банки. В момента Фед все още не е решил дали ще има едно или две повишения. Решенията са доста зависими от данните. Ще изчакат да видят последните възможни данни преди да решат какво ще правят през септември".

До края на годината вероятно ще видим и края на цикъла на повишение на лихвите и в САЩ, а най-вероятно и в Европа, добави събеседникът. "Въпросът е какво следва след това. Защото стигане на един пик, не означава, че лихвите ще тръгнат веднага надолу. Исторически шест до осем месеца след последното вдигане на лихвите е започвал цикълът на намаление на лихвите. Това означава (грубо), че около месец март-април догодина би трябвало да започне един цикъл на понижение на лихвите. Но всичко зависи от това как се развива икономиката".

"ЕЦБ също е прекалено агресивна, според мен, на база на това какво показва европейската икономика. Там инвеститорите са включили две вдигания на лихвите - през юли и през септември. Честно казано съм скептичен към още едно, трето, увеличение до края на годината, защото европейската икономика не се развива толкова добре, колкото тази в САЩ. Определено се усещат някакви рецесионни процеси". 

Това постоянно вдигане на лихвите ще натовари дългово страните, които плащат по-високи лихви, като Италия, Испания, Португалия и Гърция, добави гостът. "И в някакъв момент ще се чуят и призиви за спиране на този цикъл на повишение на лихвите. Но за момента по всичко личи, че ястребите имат превес в ЕЦБ".

Какви движения да очакваме при валутните двойки до края на годината? Какви са очакванията за британския паунд, японската йена и юана? Какви са основните процеси, влияещи на валутите в ЦИЕ и какво да очакваме? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.