В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Второто полугодие започва с нова рекордна инфлация в еврозоната

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, "В развитие", 01.07.2022 г.

16:25 | 1 юли 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Поредна вълна на избягване на риска обхвана днес пазарите като прати американските фючърси надолу и подкрепи облигациите в началото на втората половина от годината. Това каза Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

Европейските акции са стабилни след две седмици на спад, а инвеститорите очакват натоварен с отчети месец на фона на тревогата за забавяне на глобалната икономика.

Stoxx Europe 600 се колебаеше между зелена и червена територия. Секторите на комуналните услуги, търговията на дребно и имотните компании поскъпват, а акциите на миннодобивните, технологичните и здравните компании поевтиняват.

Данните показаха нов рекорден ръст на инфлацията в еврозоната, който надхвърли очакванията и засили призивите за агресивно повишаване на лихвите на централните банки по света. Потребителските цени се повишиха с 8.6% спрямо миналия юни, а очакванията бяха за средно повишение до 8.5%.

Контрактите върху S&P 500 и Nasdaq 100 се понижиха около 0.4%.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации спадна под 3% до дъно от началото на юни. Като цяло европейските облигации се разпродават през днешната сесия.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.