В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Независимостта от Китай спомогна Samsung да увеличи лидерството си при смартфоните

Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.com, "В развитие", 31.05.2022 г.

15:14 | 31 май 2022
Обновен: 20:55 | 31 май 2022
Автор: Даниел Николов

Samsung постигна най-големия си дял от пазара на смартфони - 24% през април - най-вече защото не зависи толкова много от Китай за производството и продажбите на своите устройства. Това ще помогне на компанията да задържи лидерската си позиция, защото конкурентите ѝ са или китайски или по-свързани със страната. Apple от своя страна също изглежда се опитва да използва стратегията за намаляване на зависимостта от Китай като изнесе част от производството си към Виетнам, но това няма да е лесна задача. Това коментира Момчил Карабулев, главен редактор на Mobilebulgaria.com, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Samsung, Apple и Xiaomi са големите търговци в Европа. Има голяма динамика от страна на китайски компании, които се опитват да запълнят празнината от Huawei, но не смятам че ще има някакво пренареждане."

Тези три компании са на челните позиции и в световен мащаб, като Samsung води убедително, а опитите на Xiaomi да настигне първите двама са възпирани от проблемите в заводите в Китай и недостига на компоненти заради блокиранията, каза Карабулев.  

Най-голям проблем за компаниите е несигурността в клиентите заради повишената инфлация; нарастващите цени на компонентите също оказват негативен ефект, а има и проблеми с доставките на устройства към Европа навреме. 

"Всички производители се надяваха тази да е годината на изтриване на последствията от пандемията в технологичния сектор, но войната и инфлацията ще объркат плановете... Неминуемо е да се очакват увеличения на цените от всички големи производители."

При лаптопите има леко снишаване на продажбите и сериозен спад при таблетите, тъй като учениците вече не са в период на дистанционно обучение. HP и Lenovo са на първите места в Европа, а Apple се опитва да ги догони - компаниите продължават да имат проблеми с недостига на компоненти, но има подобрение при видеокартите заради срива на криптовалутите.

Войната в Украйна също влияе върху пазарите на смартфони и лаптопи в комбинация с другите фактори като инфлация, недостиг на компоненти и ограниченията заради Covid в Китай. Сами по себе си Русия и Украйна не са особено значителни пазари - Русия заема 7% от пазара в EMEA, а Украйна - 1%, коментира Карабулев. По-голямо значение може да има заради нарушените доставки на неон за индустрията от Украйна, която е основен производител.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.