В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Хората търсят повече гъвкавост и свобода за начина по който работят

Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, "В развитие", 26.05.2022

16:00 | 26 май 2022
Обновен: 19:49 | 26 май 2022
Автор: Таня Жекова

Тенденциите за голямо търсене на кадри се запазиха дори и след пандемията, но нагласите и очакванията на хората се промениха. Те искат повече гъвкавост и възможности за поне частична дистанционна работа. Това коментира Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„В някои организации хората бяха поканени да се върнат в офиса, но даже и по-консерватвативните фирми разбраха, че това вече няма да е приемливо за всички и въведоха гъвкаво работно време. Независимо от отпадналите ограничения хората искат да продължат да работят дистанционно и имат желанието да намерят по-балансиран начин на живот, в който да имат повече време за семейство и лични интереси. В САЩ и други икономики това доведе до The great resignation т.е. масово напускане на хора и търсене на възможности, които биха донесли по-малък доход, но са по-предпочитани от служителите. “, смята тя.

Според нея тези промени са били неизбежни дори и преди пандемията, като тя единствено е ускорила процесите с 6-7 години. „Преди 10-12 години говорихме с колеги от Нидерландия, където много хора, които са току-що завършили университет, решават че не искат да работят на пълен работен ден и поставят условия да бъдат назначени или на 4-дневна работна седмица или на половин работен ден, защото са изчислили, че това им дава по-добър баланс, независимо от заплащането. В България тази тенденция още не е дошла, но рано или късно ще дойде“, убедена е Шишкова.

Относно задаващата се инфлацията и трудностите пред някои индустрии, Шишкова смята, че хората с високи квалификации все още са силно търсени на пазара на труда и могат да си позволят по авантюристичен подход спрямо изискванията си към работодателите. Хората обаче, които са с по-ниска квалификация и нямат много възможности и не искат да напуснат населеното си място, могат да се окажат притиснати за работните си места дори ако инфлацията се разминава с това, което работодателите могат да им предложат като заплата.

„Общата нагласа на работодателите е, че те имат желание да направят това, което е възможно, но има фактори, които ги спират. Единия фактор е че 14% увеличение на всички заплати е грандиозна сума, а ние дори не сме стигнали края на тази година, а сме преди половината. Инфлацията ще продължава да расте, работодателите са предпазливи, защото щом веднъж дадеш нещо не можеш да го вземеш обратно. Те не са сигурни, че ще имат корпоративни приходи, с които да могат драстично да увеличат възнагражденията. Освен това масово ефективността на труда не се е повишила с тези проценти, с които скача инфлацията. Има пазари, които вървят драстично нагоре, но и такива които страдат, губят средства и клиенти. Тук драстичните увеличения заплашват стабилността на компанията и тя няма как да ги предложи“, подчертава тя.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.