В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Небивало търсене и липса на наличност: може ли златото да достигне 2500 долара

Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика", Fibank, "В развитие", 08.03.2022 г.

15:13 | 8 март 2022
Автор: Даниел Николов

Военният конфликт в Украйна и сериозният инфлационен натиск са основните причини златото да се повиши над 2000 долара. Търсенето е огромно в Европа и България, където вече не е концентрирано само в София, а закупените количества от индивидуални клиенти достигат до килограми. Дори да има спиране на военните действия, това няма да премахне веднага ефекта от наложените санкции, а тъй като се очакват и нови ограничения, това само ще увеличава цената и търсенето на злато. Това коментира Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика", Fibank, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Това което наблюдаваме в момента е абсолютно небивало - не говорим само за високия борсов фиксинг на златото, но и за една липса на наличност. Всички рафинерии работят с пълен капацитет, а поръчки се изпълняват с период един месец напред."

Големите институционални поръчки се очаква да бъдат доставени през април и началото на май, докато при по-малките закъсненията са от три до четири седмици. До някаква степен това се дължи и на затруднения транспорт, обясни тя.

Европейските пазари са основните консуматори на инвестиционно злато в момента, като нивата надхвърлят предишни пикове от лятото на 2020 г. в разгара на кризата с коронавируса. 

Според Григорова-Генчева курсът няма да се успокои в близките седмици, както обикновено се е случвало исторически след избухването на войни. 

"Конфликтът започна и сякаш никой не си даваше сметка първоначално за мащаба. Не се вижда реална воля или тенденция за излизане от тази клопка за световната икономика, дипломация... Ако досега говорихме за краткосрочен пик в рамките на една сесия, вчера и днес забелязваме задържане на този пик и по мнение на анализатори може лесно да бъде надминат."

С оглед ръста на инфлацията и недостига на физически метал златото може да стигне цена от 2500 долара "без особени затруднения", каза Григорова-Генчева. 

В момента инвеститорите купуват на много високи ценови нива, но го правят за запазване на финансовите си средства, а не толкова като спекулация, смята Григорова-Генчева. 

"Спредовете купува/продава са сравнително ниски, под 5% при големите сделки с включени транспорт и застраховка... Никой не разпродава с цел спекулация или печалба. Може би в краткосрочен план никой няма да се възползва от високите ценови нива."

За последните пет години доходността на златото е 60%, като само за 2021 г. е била 26%.

Добивът в момента също е ограничен заради екологични изисквания в Европа, докато основни производители като Русия и Китай не търгуват на международните пазари от години, а задържат количествата за подкрепа на националните си валути. 

При наличните очаквания за рецесия и дори стагфлация на световната икономика, златото само ще се повишава, смята Григорова-Генчева.

Какво е най-търгуваното инвестиционно злато, как се движи среброто, как затягането на политиките на централните банки могат да се отразят на пазара на злато може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.