В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Външната политика на Ердоган ще стане по-агресивна, за да отвлича вниманието от икономиката

Али Уайн, старши анализатор в практиката "Global Macro" към Eurasia Group, "В развитие", 21.01.2022 г.

15:07 | 21 януари 2022
Обновен: 15:40 | 21 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Политиката за нулев Covid на Китай, липсата на регулации в дигиталното пространство, действията на Русия в Украйна, провалът на преговорите за ядрената програма на Иран са сред най-сериозните политически рискове пред света за 2022 г. Ситуацията, в която никоя държава или коалиция няма да има глобално лидерство, застрашава намирането на решения на въпроси като промените в климата и разпространението на нови оръжия като хиперзвукови ракети, а двете основни сили в света - САЩ и Китай - са прекалено заети с вътрешните си проблеми. Това са част от заключенията в доклада на Eurasia Group "Top Risks for 2022", представени от Али Уайн, старши анализатор в практиката "Global Macro" към Eurasia Group, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Отношенията между САЩ и Китай са напрегнати по много линии, но двете основни сили в света са насочили фокуса си навътре - към справяне с пандемията и съживяване на икономиката - което означава, че има вакуум в глобалното лидерство. Малко вероятно е да видим конфронтация, но надпреварата между тях ще е все по-интензивна - Китай ще продължи да тества своето влияние в Тихоокеанския регион и икономическата и дипломатическа конкуренция със САЩ там ще се прояви в глобален мащаб."

Администрацията на президента Байдън съживи партньорствата на страната, така че САЩ са запазили водещата си позиция в света, коментира Уайн, но справянето с вътрешните предизвикателства е намалило апетита към глобализиране на колективните усилия в различните държави.

Сфери като справянето с климатичните промени, разпространението на оръжия и евентуалните много по-сериозни бъдещи пандемии ще продължават да страдат от липсата на световно лидерство, добави Уайн.

Като най-сериозна заплаха през 2022 г. Eurasia Group посочва политиката за нулев Covid в Китай. Макар Пекин да успява да ограничи разпространението на заразата вътре в страната, има сериозни опасения как сравнително по-ниско ефективните местни ваксини ще се справят с по-силно заразния вариант Омикрон. 

"Президентът Си и съветниците му няма да променят политиката, което означава, че Китай още повече ще затегне мерките, което допълнително ще дестабилизира икономиката и ще предизвика трудности в глобалната снабдителна верига."

Китай е център на световната икономика и на веригата на доставки, проблемите там се проявяват и в останалия свят, каза Уайн

Липсата на регулации в дигиталния свят са изведени на второ място в класацията. 

"Националните държави са доминирани от вътрешни проблеми, а големите технологични компании все повече упражняват собствен суверенитет и влияят на поведението на милиарди хора - как се образоваме, как работим, как общуваме." 

Дигиталният свят е много по-малко податлив на регулации и това създава рискове от дезинформация, изтичане на поверителни данни, което ще има все по-голем ефект върху физическия свят, коментира Уайн.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще докара икономиката на Турция и международното ѝ положение до нови ниски нива през 2022 г., докато се опитва да обърне спадащите си позиции в проучванията преди изборите през 2023 г. Външнополитическите позиции на Ердоган ще останат агресивни като част от усилията за отвличане на вниманието на избирателите от икономическата криза, се казва в доклада.

"Турция е голяма икономика от развиващите се пазари, а лирата регистрира най-слабото си представяне от две десетилетия миналата година. Икономиката се води от непродуктивна финансова политика... За да реши тези икономически проблеми, Ердоган може да реши да насочи вниманието към международни проблеми и за това смятаме, че Турция е риск."

Али Уайн е старши анализатор в практиката "Global Macro" към Eurasia Group с акцент на отношенията между САЩ и Китай и нещастен сътрудник към Scowcroft Center for Strategy and Security на Atlantic Council.

Повече за рисковете пред света през 2022 г. може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.