Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Красен Станчев: Българската икономика ще се подобри към края на годината

Красен Станчев, икономист, Бизнес старт, 20.08.2020

10:09 | 20 август 2020
Обновен: 18:16 | 21 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Въпреки че по предварителни данни на Националния статитистически институт българската икономика се е свила с 8,2% през второто тримесечие, към края на годината положението ще се подобри и тя може да се свие с до 7%. 16 отрасъла у нас бяха засегнати от кризата. Износът донякъде замря. Но положението е добро на фона на инерцията от последните 10 г., добрия размер на фискалния резерв в началато на годината и дисциплината по отношение на публичните финанси. Това мнение изрази икономистът Красен Станчев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По темата за отлагането на търговските преговори между САЩ и Китай гостът каза, че "никакво развитие е по-добре от каквото и да е развитие". "Като няма преговори, има отделни решения със заповеди на Доналд Тръмп – например, санкциите срещу Huawei", посочи Станчев.

"Пекин обеща увеличение на вноса от САЩ, но има блокиране на физическия фактор в икономиката и придвижването на стоки и услуги".

Отлагането на преговорите по думите на икономиста работи по-лошо за Китай, отколкото за САЩ.

"Китай зависи от доставките на високи технологии от Америка", коментира той и допълни, че много от конкурентните предимства на Китай от последните 10-20 г. са изчезнали.

Станчев подчерта, че, от друга страна, 80-90% от лекарствата тази година се произвеждат в Китай и Индия, което прави целия свят зависим.

По отношение на сделката между Великобритания и ЕС икономистът уточни, че е трудно да се говори категорично. "В крайна сметка има търсене на баланс, специално от страна на ЕС. Може да се търсят икономии от мащаба, ще има форма на договаряне за отстъпки", смята Станчев.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.