Американското правителство затяга санкциите срещу Huawei

Целта е да се предотврати достъпа до американските технологии

20:49 | 17 август 2020
Обновен: 20:49 | 17 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Американското правителство постави други компании от доставчика на мрежово оборудване Huawei в списък със санкции. Целта е да се ограничи достъпа на китайския концерн до наличните в търговската мрежа чипове и това да стане възможно само чрез специален лиценз, пише Die Zeit.

38 дъщерни дружества на Huawei в 21 държави бяха включени в списъка със санкции, включително Китай, Бразилия, Аржентина, Франция, Сингапур, Тайланд и Великобритания. Общо 152 компании попадат под обхвата. В бъдеще, подобно на компанията майка, те ще бъдат изключени от закупуването на софтуер или технологии - особено полупроводници, от САЩ, които са вградени в технически устройства.

Сред 38-те компании, посочени от Министерството на търговията на САЩ, са Huawei Technologies Düsseldorf и Huawei OpenLab Munich. Правителството на САЩ се опасява, че Huawei ще може да получи достъп до американските технологии чрез своята дъщерна мрежа.

Правителсвото наложи санкциите срещу Huawei през май 2019 г. Това наред с всичко останало позволи на американските компании да имат бизнес отношения с Huawei само със специално разрешение. В същото време имаше изключение за някои области - главно поради това, че много регионални оператори на мрежи в САЩ бяха закупили техника на Huawei.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп засили обвиненията срещу Huawei. "Не искаме тяхното оборудване в САЩ, тъй като ни шпионират", заяви Тръмп пред Fox News.

Държавният секретар Майк Помпео коментира, че САЩ са предоставили достатъчно време на клиентите на Huawei да се преориентират. "Това време вече изтече", поясни той.

Министърът на търговията Уилбър Рос разкритикува Huawei и нейните дъщерни дружества, които се опитват да овладеят американската технология. По думите му това накърнява интересите на сигурността, както и външнополитическите интереси на САЩ. Концернът винаги е отхвърлял тези твърдения.

Отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка на фона на търговския спор и други конфликти. Американското правителство призовава съюзниците си по целия свят да се въздържат от използването на оборудване от Huawei при изграждането на надеждната 5G мрежа заради съмнения в шпионаж.