Qualcomm лобира за възможността да продава чипове на китайската Huawei

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 10.08.2020

11:40 | 10 август 2020
Обновен: 11:57 | 10 август 2020
Автор: Цветан Кръстев

Американската компания за чипове Qualcomm Inc. лобира за това администрацията на Тръмп да отмени ограниченията върху продажбата на модерни компоненти на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co., като по този начин влиза в засилващата се технологична битка между САЩ и Китай. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова
 

"Qualcomm е заявил на американските политици, че забраната им за износ няма да попречи на Huawei да получи необходимите компоненти и просто рискува да предаде милиарди долари от продажбите на Huawei на чуждестранните конкуренти на американската фирма, става ясно от презентация, която базираната в Сан Диего щатска компания разпространява във Вашингтон и достъп до която е получил The Wall Street Journal".


Попов коментира, че Qualcomm лобира да продава чипове на Huawei, които китайската компания би включила в своите 5G телефони, които използват новия стандарт за супер бързи телекомуникации.

"Американските производители на чипове се нуждаят от лиценз от Министерството на търговията, за да доставят много такива компоненти на Huawei, след като федералното правителство постави компанията в черен списък за износа и наложи други ограничения".

Вижте целия технологичен коментар във видеото. 

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.