Великобритания забранява достъпа на Huawei до 5G мрежите ѝ след края на 2020 г.

Британските компании, използвали оборудване от китайския гигант, ще трябва да го отстранят до 2027 г.

15:26 | 14 юли 2020
Обновен: 15:26 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News
Снимка: Jason Alden/Bloomberg News

Великобритания ще забрани на Huawei да предоставя оборудване за следващото поколение мобилни мрежи в страната от края на тази година в ход, който може да засили напрежението между Лондон и Пекин, съобщава Bloomberg. 

Според плана, одобрен от премиера Борис Джонсън, китайската компания, няма да може да предоставя нови компоненти за 5G мрежите във Великобритания след 31 декември. Всичкото оборудване, създадено от базираната в азиатската страна компания, което вече е инсталирано, ще трябва да бъде отстранено от 5G инфраструктурата до 2027 г., заяви правителството. 

Джонсън, неговите министри и експерти по сигурността, подписаха плана по време на среща на Националния съвет по сигурността във вторник, преди министърът на културата Оливър Даудън да представи детайлите на споразумението пред парламента. 

“Разбира се, няма подобно нещо като перфектно сигурна мрежа”, заяви Даудън пред Камарата на общините във вторник. 

Решението Huawei да бъде отстранена от мрежата във Великобритания е драстична промяна в плановете на Джонсън, която заплашва да засили напрежението между Кралството и Китай в много чувствителен момент. Китай вече предупреди британския премиер, че ще има “последствия”, ако вземе подобно решение. 

През май САЩ забраниха на Huawei снабдяването на страната с микрочипове, които използват американските технологии - ход, който накара британските власти да преразглеждат вижданията си относно сигурността при използването на компоненти от компанията в 5G мрежите в страната. „Това беше значителна и съществена промяна“, каза Даудън. Тези санкции имат "потенциално сериозно въздействие" върху способността на Huawei да доставя оборудване на Великобритания, добави той.

Британските компании сега са изправени пред сложната и скъпа задача да премахнат оборудването на Huawei от своите мрежи през следващите седем години. Даудън предупреди, че решението също ще забави внедряването на 5G мрежите в страната.