Китай определи действията на САЩ спрямо Huawei като тормоз

Напрежението между Вашингтон и Пекин не стихва

16:30 | 18 август 2020
Обновен: 18:53 | 18 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Китай разкритикува последните ходове на САЩ относно ограничаване на достъпа на Huawei Technologies до чипове в търговската мрежа, което е поредната ескалация във все по-напрегнатите отношения между двете най-големи икономики в света, пише Bloomberg.

Промените, обявени от Министерството на търговията в понеделник, се основават на рестрикциите, публикувани през май, добавяйки 38 дъщерни дружества на Huawei в 21 държави към черния списък със санкции, тъй като САЩ се стремят да ограничат приемането на 5G технологията на компанията. В интервю за предаването "Фокс и приятели" американският президент Доналд Тръмп заяви, че не желае оборудването на Huawei в САЩ поради подозрения за шпионаж.

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай Джао Лидзиен, заяви, че правителството на китайския президент Си Дзинпин се противопоставя на „дискредитирането“ на китайски компании като Huawei и заяви, че САЩ „злоупотребяват с държавната си власт в името на националната сигурност“. Той нарече САЩ „империята на хакерите“ и каза, че техният ход ще предизвика обратна реакция.

"Това не е нищо повече от тормоз", заяви Джао по време на редовен брифинг в Пекин във вторник. "Китайското правителство ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита на законовите права и интереси на китайските компании", допълни той.

Този ход е последният от типа „око за око, зъб за зъб“ в рамките на ескалиращото напрежение между Вашингтон и Пекин. Министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че действието е насочено към затваряне на „вратички“, които компанията проучи след предишни действия в САЩ, докато държавният секретар Майк Помпео го нарече "директен удар" срещу Китайската комунистическа партия.

Акциите на доставчиците на Huawei поевтиняха рязко във вторник, след като САЩ обявиха разширяването на санкциите. 

Говорител на Huawei заяви във вторник, че компанията все още оценява действията срещу нея. Тя отдавна отхвърля обвиненията, че нейната технология може да се използва за шпиониране на други държави или компании.

Въпреки американското решение Уилбър Рос заяви за Fox Business, че разговорите с Китай продължават на различни равнища. В понеделник вечер в Пекин външният министър Уан И също демонстрира обнадежденост, посрещайки служителите от затвореното китайско консулство в Хюстън. По думите му отношенията със САЩ биха могли да се „възродят от пепелта“.

Ограниченията вероятно ще засегнат допълнително както базовите станции на 5G на Huawei, така и бизнеса със смартфони, тъй като тя разчита много на чуждестранните чипове за производството. Това допълнително ограничава стремежа на Китай да играе ключова роля в глобалното внедряване на 5G технологията. Запасите на Huawei на някои самостоятелно проектирани чипове, необходими за телекомуникационното оборудване, ще стигнат до началото на 2021 г.

Ефектите за Азия и Европа

Nokia Oyj и Ericsson AB могат да се възползват от по-нататъшен неуспех на Huawei по отношение на 5G, докато местните конкуренти при смартфоните, включително Xiaomi, Oppo и Vivo, вероятно ще придобият по-голям дял на китайския пазар.

Всички компании за чипове, които работят за Huawei, независимо къде са базирани, ще бъдат обект на лицензи, дори чуждестранните компании ще бъдат засегнати, докато използват американския софтуер и оборудване за проектиране.

Така големи азиатски и европейски компании за чипове като MediaTek, Samsung Electronics, NXP Semiconductors и STMicroelectronics може да се нуждаят от лиценз за продължаване на доставките до Huawei.

В света има няколко компании за полупроводници, включително и тези в Китай, които не разчитат на софтуер от базираната в САЩ Synopsys и Cadence Design Systems за създаване на проекти за чипове. Много компании, които произвеждат физически чипове, включително китайската Semiconductor Manufacturing International, използват оборудване от американските Applied Materials и Lam Research. 

Сред клиентите на Synopsys и Cadence тайванската MediaTek се превърна в основен доставчик на чипове на Huawei, след като Taiwan Semiconductor Manufacturing заяви, че след 15 септември вече няма да доставя чипове на китайската компания. Това се дължи на правилата на САЩ за контрол на износа през май, забраняващи на компаниите да правят чипове по дизайн на Huawei, използвайки американско оборудване.

Джон Нойфер, президент на Американската асоциация на ппроизводителите на полупроводници, каза, че правилата ще доведот до значителни смущения в сектора.

Последните американски ограничения спрямо Huawei са неблагоприятни за европейските производители на чипове, посочват анализаторите на JPMorgan Chase & Co., като добавят, че ключов риск за фирми като STMicroelectronics, AMS AG и Dialog Semiconductor PLC са китайски ответни рестрикции за основния клиент Apple.

Освен това производителите, които използват чипове на Huawei или на трети страни в своите устройства, също ще трябва да кандидатстват за лиценз. Това означава, че производителите на смартфони на Huawei, включително листнатото в Хонконг дъщерно дружество на Foxconn FIH Mobile, могат да попаднат под обхвата на новите правила.