Нови ограничения за Huawei в САЩ

Стивън Енгъл Bloomberg

13:55 | 18 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Новите ограничения за Huawei за достъп до технологии от САЩ са в допълнение на обявените през май.

Тогава САЩ забраниха на заводи да произвеждат специални чипове за Huawei, по проект на Huawei, но с американско оборудване.

А почти всички фабрики за чипове използват американско оборудване от компании, като Applied Materials и Lam Research.

Новите санкции на американската администрация засягат 38 партньори на Huawei в 21 държави.

Това е част от стратегията на американците да забавят възприемането на 5джи технологията на компанията по света. Анализаторите смятат, че това допълнително ще засегнат базовите станции за 5G на Huawei, както и бизнесът ѝ със смартфони.

Те разчитат на чипове и заводи от чужбина, където се произвеждат.

Анализатори смятат, че наличността на Huawei за някои от чиповете, които те самите произвеждат и които са важни за бизнеса с телекомуникационно оборудване и смартфони ще бъдат изчерпани в началото на 2021г.

От Белия дом заявиха, че това е съкрушителен удар, а търговският министър Уилбър Рос каза, че новите ограничения наложени от неговото министерство целят да затворят вратички, от които Huawei се възползваше или използваше след предходните санкции от месец май.

Доналд Тръмп направи изявление по FoxNews и каза: Не искаме оборудване на Huawei в САЩ, защото, цитирам, те ни шпионират.

А ето какво написа Майк Помпео в Туитър. Той казва, цитирам, нанесохме директен удар не само срещу Huawei, но и срещу Китайската комунистическа партия.