Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Книгата "Успех или щастие" - принципите на капитализма срещу философията на будизма

Калоян Кирилов, инвестиционен банкер и писател на книгата "Успех или щастие", в "Бизнес старт" 30.05.2024 г.

12:44 | 30 май 2024
Обновен: 13:30 | 30 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Книгата "Успех или щастие" поставя под въпрос ценностите и идеалите в модерното общество, стремящо се към успех и финансови блага. Хората често споделят, че търсят щастието, но не работят в тази посока, а се целят към други материални облаги. Алчността към знания и обогатяване не е лош двигател в живота на човек, който иска да се усъвършенства и да успява, но ако човек търси щастие, то той не би трябвало да следва тази философия, а да върви по пътя на щастието, това коментира Калоян Кирилов, инвестиционен банкер и автор на книгата "Успех или щастие", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Книгата е резултат от духовното пътешествие в Шри Ланка, като по-важният елемент е какво се е случило преди това и защо идва написването ѝ, обясни Кирилов. Той допълни, че има няколко основни мотива за написването на книгата – единият, за да формира и систематизира знанията си, а вторият, за да сподели знанието и изводите си с читателите.

Гостът обясни, че с идването на 90-те години на миналия век в България е дошло желание у хората да се развият кариерно и финансово. Той сподели, че неговият пример е бил персонажът от филма „Уолстрийт“ – Гордън Геко. Кирилов се вписва в стереотипния стандарт за успех, но той разкри, че в даден момент от живота хората осъзнават, че парите и постиженията не са водещото, което го подтиква да замине на пътуване в Шри Ланка.

Той допълни, че много често хората търсят щастие в живота си, но не правят стъпките, които да им го осигурят. Будистката философия не критикува богатите, тъй като те могат да помогнат на много хора, ако разполагат с правилните ценности и ресурси. Проблемът е в желанието да си богат.

Алчността не е лоша, но зависи за какво е насочена и какво се цели да се постигне. Ако алчността е насочена към знания и обогатяване, то човек ще движи света по този начин. Но гостът допълни, че ако основната цел на човек е да е щастлив не би трябвало да го интересува напредъка или парите, а би трябвало да следват пътя на щастието.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.