Не само храна за душата

„Храната на чернокожите“ е много повече от готварска книга

09:00 | 19 ноември 2021
Обновен: 11:23 | 19 ноември 2021
iStock
iStock

от Жаклин Симънс

Мислех си, че познавам черната храна - зелени сармички с шунка, царевичен хляб, бамя, яхния от чревца, бисквити. В детството ми това бяха основни ястия на големи и малки семейни събирания. Но понякога не знаеш какво не знаеш. Четейки "Черната храна: истории, изкуство и рецепти от африканската диаспора", открих генезиса на моята хранителна култура, която, подобно на блус музиката, се корени в африканските традиции, миграцията и..да, страданието.

Това е повече от книга с рецепти. Във предговора Брайънт Тери, готвач, носител на наградата „James Beard” и главен готвач в Музея на африканската диаспора в Сан Франциско, я нарича „колективно светилище“ на хранителната култура, възникнала от битието на чернокожите. Има стихотворения, плейлисти и есета, които обединяват прозрения от целия свят. В едно от тях, Лиа Пениман, управител на ферма в северната част на щата Ню Йорк, обяснява как жените от Западна Африка криели семена на папуда, ориз, пъпеш, като ги сплитали в косите си, преди да бъдат принудени да се качат на трансатлантическите кораби, превозващи роби. В друго пък британско-нигерийската писателка Сара Ладипо Маника използва „jollof“ (ястие с ориз) като отправна точка за медитация спрямо писателката Тони Морисън.

Пасажите често препращат към утехата, която храната, общността и солидарността предлагат на фона на пандемията. Те представят реалностите на нашата борба през цялата човешка история, чак до наши дни, включително травмата от убийството на Джордж Флойд през 2020, което глобално издигна на по-високо ниво мисленето, свързано с чернокожите.