Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Стартъп предприемачите прегарят много бързо в опит да са незаменими

д-р Юлика Новкова, бизнес психолог, в "Бизнес старт", 20.05.2024

11:25 | 20 май 2024
Обновен: 12:49 | 20 май 2024
Автор: Галина Маринова

Изтъкани от идеята за много възможности всъщност хората не осъзнават, че всъщност има много малко реални възможности, които да съответстват на техните ценности. Нашата работа е да създадем един такъв тих балон, който да помогне на човек да се самоопредели. Защото ако се самоопределиш веднъж (през идеите за добро-лошо, правилно-погрешно и до къде бих стигнал) решенията са по-лесни. Това каза д-р Юлика Новкова, бизнес психолог, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

Има предприемачи, които никога не са готови да поставят комерсиалната цел над нуждите на хората, които работят за създаването ѝ. Има и такива хора, които винаги ще го правят. Всеки предприемач има право да избира от кой тип да бъде, но и хората, които работят за тях имат право да избират дали да бъдат включвани в такива проекти, които роботизират хората, карат ги да забравят кои са, за да произвеждат, добави Новкова. 

"Темата за успеха за това е толкова важна, защото можем да се запитаме, например, дали си успял ако пазиш околната среда, но интоксикираш околната среда на хората, които работят за теб - ако отнемаш на хората свобода, време и енергия, така че те да не бъдат нищо повече от производствен ресурс".   

Ако си прегорил топ-експертите си, ако си откраднал талантите им, ако непрекъснато си приписваш заслугите им, ако не даваш знак, че не си такава важна фигура, то ти вървиш по един токсичен път, подчерта д-р Новкова. "Това е най-големият проблем в момента - за да бъдем успели, да покажем смисъла на идеите си, ние придаваме една тежест на собствената си личност. Всички знаем, че ние, хората, сме взаимозаменяеми. Ако една идея е добра, ако има добри процеси, всеки по-опитен и разбиращ човек би следвало (и така би трябвало да бъде) да може да влезе и да продължи делото ти".

Иначе става едно "затваряне в собствената личност и създаване на култ около човека, който носи смисъла на: "аз знам и мога всичко", което в бизнеса не е работещо решение в дългосрочен план, добави събеседничката. 

На въпроса дали българските стартъп предприемачи успяват да намерят баланс между личното време и професионалния живот, гостенката каза, че "нямат личен живот", но и, че тук няма категории като правилно и погрешно, защото е нормално стартъп предприемачът да гори в това, което прави, стига да не забравя, че "не е машина за производство на решения".

Намери хора, които вече са по-добри от теб, комуникирай, бъди уязвим, накарай ги да купят твоята идея, посъветва психологът, вместо да се боиш да не откраднат идеята ти. Защото за креативното взимане на решения е много важно човек да бъде спокоен. Съвременният бизнес цели да скалира и да се развива, а ако се боим да не бъде открадната идеята, която стои в основата на стартъпа ни, то тази бизнес идея "увисва в пространството". 

Българските предприемачи много бързо прегарят, защото изграждането на бизнес изисква решаване на много и много сложни задачи. Икономиката е и доверие. Отнема време и изисква натрупване на опит, каза Юлика Новкова. 

Един млад човек първо изучава себе си и своята идея за бизнеса. Но излезе ли тази идея от него, тя вече не принадлежи само на него и има свой живот, обясни психологът. "Психологията сама по себе си е философия на живота. Бизнес идеята започва да работи за теб, когато се самоопределиш и разбереш какво можеш и да не можеш. Съвременните предприемачи са много податливи на съвременните тенденции, на многото информация, че те не си дават лично пространство да работят с тази информация и да я направят своя. Да си зададат въпроса: "Това сега работи ли за мен? Защо ще работи?".

Говори ли се достатъчно вече в България за нуждата от умения за мениджмънт у стартиращите свой бизнес млади предприемачи и разбира ли се нуждата от баланс на фона на променящите се изисквания на средата?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.