Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Акциите на Amazon се колебаят около исторически борсов връх

Технологичен коментар на Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт" 09.04.2024 г.

11:39 | 9 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите на Wall Street най-сетне правят това, което анализаторите широко препоръчват: купуват акции на Amazon.com. Стойността на акциите на гиганта в електронната търговия и облачните услуги нарасна с 0,1%, приключвайки сесията на ниво от 185,19 долара в понеделник. През деня тя успя да се повиши с 1,2% до 187,29 долара, изпреварвайки цената на затваряне от 186,57 долара от юли 2021 г., но в крайна сметка не запази това повишение, това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Въпреки че други технологични гиганти с мегакапитализация като Meta Platforms, Microsoft и Nvidia достигнаха рекордни върхове през последните месеци, Amazon изостава, докато се възстановява от разпродажбата от около 57% след пандемията.

Акцията отдавна е най-обичаната от брокерите, като 67 анализатори в анкета призовават инвеститорите да я купят, а останалите двама препоръчват задържане. Въпреки това инвеститорите искат нещо повече от просто препоръка от анализаторите, за да се насочат отново към книжата.

Анализаторът на Morgan Stanley Брайън Новак заяви, че ръстът на печалбата от търговия на дребно дава повече увереност в способността на гиганта в електронната търговия да генерира силна печалба преди лихви и данъци и свободен паричен поток в следващите години.  

Новак повиши ценовата цел за акциите от 200 на 215 долара, разкрива бележка от неделя, което представлява 16% повишение спрямо цената на затваряне в понеделник. Средната цел на анализаторите е за около 209 долара, показва данни, събрани от Bloomberg.

Светът на технологиите отчита, че световният пазар на компютри се върна към растеж след двугодишен спад. Глобалните продажби на персонални компютри са се завърнали към растежа през първото тримесечие след две години на спад, сочат предварителни данни на компанията за пазарни проучвания International Data Corporation (IDC), публикувани в понеделник и цитирани от Ройтерс.

Пазарът на персонални компютри е нараснал с 1,5% спрямо година по-рано до 59,8 млн. продадени бройки през първото тримесечие и се е върнал на нивата отпреди пандемията.

Наличието на способни да поддържат изкуствен интелект персонални компютри се очаква да засили търсенето на устройства, помагащи на пазара да се възстанови от по-слабите поръчки след голямото пазаруване по време на пандемията.

Китайската Lenovo Group отново обнови списъка, с 23% пазарен дял, последвана от HP и Dell Technologies, които държат дял съответно от около 20% и 15,5%. Apple е записала ръст от 14,6% на продажбите през първото тримесечие на тази година и има 8,1% пазарен дял.

Повече подробности и технологични новини четете на сайта на Investor.bg

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.