Amazon залага $150 милиарда на центрове за данни, свързани с AI

Разходите са демонстрация на сила, тъй като компанията се стреми да запази влиянието си върху пазара на облачни услуги, където има около два пъти по-голям дял от втория играч Microsoft Corp.

16:40 | 28 март 2024
Автор: Мат Дей
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Amazon.com Inc. планира да похарчи почти 150 млрд. долара през следващите 15 години за центрове за данни, за да осигури на гиганта в областта на изчислителните облаци необходимата огнева мощ за справяне с очакваното рязко нарастване на търсенето на приложения с изкуствен интелект (ИИ) и други цифрови услуги.

Разходите са демонстрация на сила, тъй като компанията се стреми да запази влиянието си върху пазара на облачни услуги, където има около два пъти по-голям дял от втория играч Microsoft Corp. Ръстът на продажбите на Amazon Web Services се забави до рекордно ниско ниво през миналата година, тъй като бизнес клиентите намалиха разходите си и забавиха проектите за модернизация. Сега разходите отново започват да се увеличават, а Amazon се стреми да осигури земя и електричество за своите съоръжения, които изискват много енергия.

"Увеличаваме капацитета си доста значително", казва Кевин Милър, вицепрезидент на AWS, който ръководи центровете за данни на компанията. "Мисля, че това ни дава възможност да се доближим до клиентите."

Според данни на Bloomberg през последните две години Amazon е похарчила 148 млрд. долара за изграждане и експлоатация на центрове за данни по целия свят. Компанията планира да разшири съществуващите центрове за сървъри в Северна Вирджиния и Орегон, както и да навлезе в нови райони, включително Мисисипи, Саудитска Арабия и Малайзия.

Планираните от Amazon разходи за сървърни ферми са по-големи от публичните ангажименти на Microsoft и Google на Alphabet Inc., въпреки че нито една от двете компании не оповестява разходите, свързани с центрове за данни, толкова последователно, колкото Amazon. Говорителите на Microsoft и Google отказаха да предоставят сравними цифри и добавиха, че всяка компания вероятно включва различни разходи в своите оценки.


Империята на Amazon за облачни услуги/Имотите на Amazon свързани с работата на облачните услуги са се удвойли от 2020 г. насам

На фона на по-широкото съкращаване на разходите в Amazon капиталовите разходи на AWS за центрове за данни се свиват с 2% през 2023 г. - за първи път, дори когато Microsoft увеличава собствените си разходи с повече от 50%, според изследователската компания Dell'Oro Group. Но главният финансов директор на Amazon заяви миналия месец, че капиталовите разходи ще се увеличат тази година, за да подкрепят растежа на AWS, включително проекти, свързани с изкуствения интелект.

Голяма част от разширяването на центровете за данни на Amazon е насочено към задоволяване на нарастващото търсене на корпоративни услуги като съхранение на файлове и бази данни. Но съоръженията, заедно със съвременни и скъпи чипове, ще осигурят и огромна изчислителна мощност, необходима за очаквания бум в областта на генеративния изкуствен интелект.

Microsoft, близкият партньор OpenAI и Google се считат за лидери в комерсиализацията на софтуер, способен да генерира текст и прозрения. Но Amazon създава свои собствени инструменти, които да конкурират ChatGPT на OpenAI, и си партнира с други компании, за да предоставя услуги с изкуствен интелект на своите сървъри. В резултат на това Amazon очаква да получи десетки милиарди долари приходи, свързани с ИИ.

AWS постави първите си сървърни ферми във Вирджиния, в покрайнините на столицата Вашингтон. Дом на първия търговски възел за уеб трафик, районът остава важен център за видео стрийминг и корпоративни и правителствени данни. По-късно Amazon открива центрове за данни в селските райони на Източен Орегон, възползвайки се от евтината енергия от водноелектрически централи и големите данъчни облекчения. Оттогава насам Вирджиния и Орегон получават около четири от всеки пет долара, които AWS харчи за инфраструктура в САЩ.

Amazon планира да похарчи още десетки милиарди в тези щати, но там става все по-трудно да се осигури електроенергия. Центровете за данни се нуждаят от много енергия, а все по-широкото им разпространение оказва натиск върху комуналните услуги. В продължение на няколко месеца през 2022 г. Dominion Energy Inc., която захранва алеята от центрове за данни във Вирджиния, не успя да се справи с това, като спря връзките на съоръжения, които иначе бяха готови да влязат в експлоатация. Компанията очаква търсенето да се увеличи почти двойно през следващите 15 години, като ръстът ще се дължи основно на центровете за данни.

В Орегон потреблението на електроенергия от сървърните ферми на Amazon надхвърля дела на местната комунална компания във водноелектрическата енергия, което я принуждава да купува електроенергия, произведена от природен газ, съобщи вестник Oregonian по-рано тази година.

"Има много повече предварителна проверка и подробно планиране, което се изисква от компаниите за комунални услуги, за да разберат доколко реален е проектът, тъй като има толкова голямо търсене, каквото не е имало преди пет години", казва Али Грийнууд, изпълнителен директор в практиката за центрове за данни на Cushman & Wakefield, компания за търговски недвижими имоти. 

Затова Amazon проявява творчество.

През февруари компанията заяви, че ще похарчи около 10 млрд. долара за два центъра за данни в Мисисипи. Обявени за най-големия корпоративен проект в историята на щата, усилията на AWS ще пуснат корени в южната част на САЩ - регион, в който разходите за центрове за данни са сравнително малко извън големите градове като Далас и Атланта.

По-рано този месец операторът на 40-годишна ядрена електроцентрала на река Съскехана в Пенсилвания заяви, че AWS се е съгласила да похарчи 650 млн. долара, за да придобие център за данни, свързан със съоръжението.

В Раунд Рок, Тексас, AWS наскоро получи разрешение за строеж на център за данни и електрическа подстанция в непосредствена близост до депо за доставки на парче от бивше ранчо, което компанията придоби по време на харченето по време на пандемията. Ако проектът се осъществи, компанията за първи път ще разположи такива съоръжения на едно и също парче земя.

"В момента е просто луда борба за всяко място, което скоро ще има ток", казва Чарлз Фицджералд, бивш мениджър в Microsoft и инвеститор от Сиатъл, който следи разходите на компанията за облачни услуги.

Дори и да се разраства, Amazon и други компании се сблъскват с все по-голямо противопоставяне на центровете за данни. Голяма част от настоящата враждебност е съсредоточена във Вирджиния, където жителите се оплакват от непрестанното шумно бръмчене на сървърните ферми, а защитниците на околната среда се оплакват от навлизането на разрастващите се съоръжения в местата на битките от Гражданската война. Но в други части на САЩ се появяват огнища на съпротива, които могат да нараснат с появата на все повече центрове за данни онлайн - независимо дали са построени от Amazon или не.

Защитниците на възобновяемата енергия твърдят също, че бързината за изграждане на нови съоръжения е дала нов живот на старите централи, захранвани с изкопаеми горива, които замърсяват планетата, и дори е спомогнала за изграждането на нови. В Мисисипи например Amazon ще плати, за да подпомогне местното дружество за комунални услуги да изгради соларни паркове, но компанията ще експлоатира центровете за данни и с нова електроцентрала на природен газ, която вероятно ще работи десетилетия.

"Компании като Amazon ще трябва да използват покупателната си способност, за да принудят комуналните услуги да променят поведението си", казва Даниел Тейт, ръководител на изследванията и комуникациите в Института за енергия и политика, наблюдател на комуналните услуги, който подкрепя възобновяемите енергийни източници. "Те не само стимулират използването на повече изкопаеми горива, но и създават прецедент, че всички, които идват след тях, ще правят същото."

През последните години Amazon е най-големият корпоративен купувач на енергия от възобновяеми източници в света, като част от ангажимента си да захранва всички свои операции с електроенергия от възобновяеми източници до 2025 г. Но тези проекти могат да се окажат далеч от центровете за данни на компанията, което е причина за несъответствието между търсенето и предлагането, което затруднява разкъсаната и застаряваща енергийна мрежа на САЩ.

Ръководителят на центровете за данни на Amazon Милър заяви, че компанията продължава да оценява проекти за чиста енергия, освен вятърните и слънчевите паркове, включително съхранение на енергия в батерии и ядрена енергия, които могат да заместят централите на изкопаеми горива. Той обеща да работи с комуналните услуги и да намери начин да "съчетае нуждата ни от енергия с възобновяема, безвъглеродна енергия".