Amazon отменя таксите за клиенти, които преминават към конкурентни облачни услуги

Amazon Web Services вече няма да таксува клиентите, които искат да изтеглят всичките си данни от сървърите на компанията и да ги преместят в друга услуга

14:10 | 6 март 2024
Автор: Мат Дей
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подразделението за облачни услуги на Amazon.com Inc. спира таксите, които дълго време начисляваше на клиенти, които преминават към конкурентен доставчик, следвайки стъпките на Google, която наскоро обяви, че прекратява тази практика.

Amazon Web Services вече няма да таксува клиентите, които искат да изтеглят всичките си данни от сървърите на компанията и да ги преместят в друга услуга, заяви вицепрезидентът на AWS Робърт Кенеди в блог публикация във вторник.

От днес клиентите в световен мащаб вече имат право на безплатно прехвърляне на данни в интернет, ако искат да се преместят към друг IT доставчик“, каза Кенеди.

Този ход е следствие от засилващия се контрол върху облачните услуги от страна на регулаторните органи и законодателите. Антитръстовите органи на Обединеното кралство започнаха проучване на подобни санкции, а таксите се превърнаха в ключов въпрос, когато Федералната търговска комисия на САЩ поиска публични коментари по различни проблеми, свързани с облачните услуги.

Amazon заяви, че таксите помагат за покриване на разходите за мрежова и друга инфраструктура.

AWS е най-големият в света доставчик на изчислителна мощност под наем, следван от Microsoft Corp. и Google на Alphabet Inc. Конкуренцията между трите компании се изостри наскоро с появата на генеративния изкуствен интелект, който използва огромни количества данни, за да генерира текст или изображения. И трите компании се стремят да внедрят тази технология в своите облачни предложения.