Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ивайло Славов: Изкарвайте курсове за AI, пазарът на труда има нужда от вас

Ивайло Славов, предприемач и инвеститор, в "Бизнес старт" 23.01.2024 г.

11:45 | 23 януари 2024
Обновен: 13:03 | 23 януари 2024
Автор: Георги Месробович

За всеки човек е полезно знанието за изкуствен интелект (ИИ), то дава разбиране на къде отива бъдещето и как се отразява технологията на икономиките. В подбора на кадри ще се използва ИИ, като помага в проучването на служители. Все още е рано да говорим за интервюта водени от ИИ, тъй като той не може да преценя мотивацията на кандидатите, което е изключително важно за компаниите, това коментира Ивайло Славов, предприемач и инвеститор, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Наблюдаваме нормализиране на на труда сред ИТ и BPO компаниите у нас, като значителните темпове на ръст от последните 10 г. са се успокоили и тази година се очаква ръста да е по-слаб, каза Славов.

Световната икономическа криза оказва влияние върху планирането на проекти на компаниите и се отразява на страната ни, тъй като много сектори у нас са експортно насочени – към страни, в които се наблюдава забавяне на икономиката или рецесия. Войните оказват влияние върху веригата на доставки, а дигитализацията и трансформацията към прилагането на изкуствен интелект заменят чисто автоматичните и повтаряеми професии, но засилва търсенето на креативни и идейни хора.

„Според мен всички индустрии, които са в криза са забавили част от дигиталните си инвестиции. Ние слушаме всеки ден как Bosch съкращава хора от дигиталните си отдели, първо стартираха големите международни софтуерни компании като: Microsoft, Amazon, Oracle – всички те започнаха със съкращения в началото на миналата година. Всъщност това е цялата тази трансформация към ИИ, към нови дигитални технологии, към новото време, към което вървим, с което искам да кажа, че традиционните услуги, които се предлагаха, реално погледнато намаляват в момента и там се освобождават хора. Обратно на това, във всички неща, които са свързани с новата реалност, говорейки за ИИ, електрически автомобили, за всички неща, които са свързани с новата реалност – там има страхотно търсене на талант. Тези неща да се балансират ще са необходими тази и следващата година ще имаме по-дълъг период за адаптация.“

Гостът смята, че всеки човек, който търси развитие в бъдеще в сектора на ИТ и BPO, е задължително да изкара курс за ИИ и да разбере влиянието му върху икономиките.

„Аз съветвам всеки човек. Аз самият съм взел вече няколко сертификати. Това е супер интересно и важно да разбереш на къде отива бъдещето.“

Изкуственият интелект се прокрадва и в HR бранша, тъй като технологията може да се използва за подбор на кадри. Гостът обясни, че комбинирането на традиционните методи като CV и мотивационно писмо с проучване чрез ИИ ще даде най-добър поглед, за кандидатстващите за работа. Изцяло водене на интервю от ИИ все още е рано да бъде приложено, тъй като технологията трудно би анализирала мотивацията на човек, което е изключително важно за компаниите.

Как AI ще бъде използван в подбора на кадри? Има ли възможност за обучение за AI в средното образование? Как България да привлича и интегрира кадри от чужбина? Какво говори изравняването на нетния доход на българските ИТ специалисти за конкурентоспособността на страната?

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.