В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Липсата на гъвкавост на пазара на труда е причина за ниската младежка заетост

Ралица Вачкова, мениджър „Човешки ресурси“ на cargo-partner, "В развитие", 04.10.2023 г.

15:25 | 4 октомври 2023
Обновен: 13:22 | 6 октомври 2023
Автор: Михаела Кирилова

Младежката безработица у нас плавно намалява, но последните данни на Евростат отново не могат да бъдат благоприятни за нас като държава. Данните сочат, че само 10% от младите хора до 25-годишна възраст работят и учат едновременно. За сравнение в Нидерландия хората, които съчетават двете дейности са около 73%. Част от тази картина се дължи на недостатъчно гъвкавия български пазар на труда. Това каза Ралица Вачкова, мениджър „Човешки ресурси“ на cargo-partner, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

В края на лятото изпълнителна агенция главна инспекция по труда отчете чувствителен ръст в заетостта на непълнолетни през първите седем месеца на годината. В ефира на предаването Вачкова поясни, че това се дължи главно на икономическото състояние на страната ни.

„Ние сме в период, в който едновременно има ниско ниво на безработица, но в същото време се наблюдава и инфлация. Дори компании, които са затруднени, не намаляват екипа си, защото се притесняват, че в бъдеще ще им е трудно да наемат хора. Съответно тези фирми се обръщат към по-неспецифични места за набиране на персонал като учениците.“

Вачкова сподели, че младите хора у нас се нуждаят от гъвкаво работно време, за да могат да посещават и университетските си курсове. Учениците, които имат навършени 16 години, също се срещат често в стажантските програми, тъй като имат желание да прекарат лятната си ваканция по един по-смислен начин.

Когато се говори за такъв тип ученическа заетост, основното предизвикателство е краткото време за обучаване на тези младежи.“, допълни Вачкова.

В програмата за летен стаж на cargo-partner тази година има 9 участници. Те започват стажа си с кратко обучение в логистичния сектор на компанията като главната дейност, която извършват е со-packaging услуги.

Предимството, от летните стажантски програми за учениците, e възможността да получат финансова независимост и да видят на практика как протича един работен ден. От друга страна предимството за работодателите в краткосрочен план е осигуряването на допълнителна заетост, с която да подкрепят работниците, които излизат в отпуск.

Заплащането на ученическите стажове не трябва да е по-малко от две месечни стипендии. Съществуват известни специфики, свързани с това, че в 11 клас учениците могат да работят два дни, а в 12-ти – 3 дни. Възнаграждението е съобразено с минималната работна заплата. Събеседничката подчерта, че закона поставя ограничение - „Непълнолетни лица могат да работят максимум по седем часа на ден и не могат да извършват тежък физически труд. „

Ключовите знания и умения, които младежите трябва да изградят, за да бъдат успешни, могат се придобият още по време на средното образование. Това са чужди езици, компютърна грамотност и математически умения, завърши Вачкова.

Повече за високият интерес към летните стажантски програми може да видите тук.

Всички гости на предаване „В развитие“ може да гледате тук.