Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta блокира новините във Facebook, Instagram в Канада заради нов закон

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 23.06.2023 г.

13:40 | 23 юни 2023
Обновен: 14:37 | 23 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Meta Platforms Inc. заяви, че ще прекрати достъпа до новини във Facebook и Instagram за всички потребители в Канада, след като страната прие закон, изискващ дигиталните платформи да плащат на местни издатели. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Законът за онлайн новините, който получи подкрепата на парламента в четвъртък, има за цел да гарантира, че компании, включително Meta и Alphabet Inc., сключват финансови споразумения с новинарски организации, като по същество ги принуждават да плащат на сайтове за връзки към новини. Законопроектът се основава на подобно законодателство в Австралия, което накара Meta временно да ограничи потребителите да виждат новинарско съдържание и да публикуват връзки към истории в тази страна през 2021 г.

Правителството на премиера Джъстин Трюдо засили усилията си за регулиране на технологичната индустрия. Приемането на този законопроект и друг акт, насочен към източване на печалбите от стрийминг услуги в местни фондове за подкрепа на канадски артисти – както и планираното законодателство за справяне с вредното онлайн съдържание – правят страната вероятно бойно поле за технологичните компании, които се опитват да дадат пример на другите юрисдикции, търсещи налагане на правила в сектора.

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. започна съдебната си битка с Федералната търговска комисия (FTC) за покупката на Activision Blizzard Inc. на стойност 69 млрд. долара, като заяви, че дори изпълнителен директор на конкурента Sony Corp. е признал, че сделката не е „игра за ексклузивност", която да навреди на игровата конзола PlayStation.

FTC иска да блокира сделката, докато тече съдебното ѝ оспорване, и двете страни се аргументират по случая на петдневно съдебно заседание, което започна в четвъртък в Сан Франциско. Microsoft, производителят на конзолата Xbox, защитава грандиозната сделка, която ще го катапултира на трето място на световния пазар на игри след Tencent Holdings Ltd. и Sony.

По време на встъпителните пледоарии адвокатът на Microsoft Бет Уилкинсън се опита да се противопостави на твърдението на FTC, че сделката ще навреди на конкуренцията, като прочете съдържанието на имейл, изпратен от Джеймс Райън, който ръководи Sony Interactive Entertainment, до бивш колега малко след обявяването на сделката с Activision през януари 2022 г.

Райън казва в мейла, че сделката не е опит за изтласкване на PlayStation от пазара на конзоли и че след като е разговарял с ръководителите на Microsoft и Activision, е „почти сигурен, че ще продължим да виждаме“ най-продаваната шутър игра на Activision - Call of Duty – „на PlayStation в продължение на много години", каза Уилкинсън, докато четеше имейла в съда.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.