Медиите по цял свят очакват изхода на битката Facebook срещу Австралия

Кърт Уагнър, Bloomberg Technology

15:00 | 1 март 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Следим  доста налудничава история от Австралия в последните няколко седмици за Facebook  и новините. Може би помните, че Facebook всъщност отстрани всички новини от новинарския поток миналата седмица за австралийските си потребители. И причината да го направят е защото австралийският регулатор искаше да прокара закон, който да налага на Facebook да компенсира информационните медии, чийто новини  се появяват на сайта му.

Facebook не иска да го прави, това е скъпо. Очевидно, ако го направят в Австралия, ще им се наложи да го повторят в редица други страни, в които работят. Така че оказаха яростна съпротива и на практика премахнаха изцяло новините от потока си.

Това беше огромен проблем. Милиони научават новини от Facebook в Австралия. Така че това не беше дългосрочно решение на проблема. Двете страни водят разговори и реално стигнаха до някакво решение. Сега Facebook ще върне новините на сайта си, а междувременно  ще се опитат да създадат някакъв тип платени отношения с австралийските медии и незадължително с всички медии, но определено част от големите.

Междувременно австралийското правителство ще изчака да види каква сделка ще предложи Facebook и после ще решава дали тя ги устройва, дали не искат Facebook да създаде повече  платени отношения.

Междувременно новините се върнаха там, Facebook ще води разговори с медиите и ще излезе с някакви платени решения. Но можете да си  представите, че останалата част на света следи много внимателно случващото се в Австралия, защото какъвто и да е изходът, той ще е прецедент за Facebook  и медиите във всички  други страни по света.