Еврото падна до най-слабото ниво тази година, докато ръстът на долара не спира

Графика на деня, 03.10.2023 г.

09:56 | 3 октомври 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Еврото падна до най-слабото си ниво тази година, докато доларът поскъпна спрямо всичките си 10 основни колеги в началото на новото тримесечие на търговия.

Общата валута се понижи с цели 0,9% спрямо долара в понеделник до $1,0478 - най-ниското ниво от декември - продължавайки спада от 16-месечен връх, достигнат през юли, когато цикълът на затягане на Европейската централна банка беше в разгара си.

Движенията бяха усложнени в късната следобедна търговия в Ню Йорк, тъй като разпродажбата на американските държавни облигации изпрати доходността на 10-годишните облигации нагоре 11 базисни пункта до 4,68%.

Еврото се бори да намери своята опора през последните седмици на фона на нарастващите спекулации, че забавящата се икономика на региона не може да издържи по-нататъшни повишения на лихвените проценти. Това подхранва очаквания, че валутата може отново да падне до паритет с долара.

„Преминаването към паритет е малко вероятно преди края на годината, но е възможно“, каза Брад Бехтел, глобален ръководител на валутния отдел в Jefferies LLC в Ню Йорк. „Ако доходността на 10-годишните облигации в САЩ надхвърли 5%, тогава EUR/USD може да има паритет.“

Последният спад на еврото се дължеше на алгоритмични продажби, тъй като апетитът за риск намаля на фона на нарастващата доходност в САЩ, според човек, запознат с въпроса.