Денков очаква решение за приемане на България в еврозоната до средата на 2024 г.

Новата официална целева дата за приемане на еврото от България е 1 януари 2025 г.

14:44 | 26 септември 2023
Обновен: 14:45 | 26 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Очаква се решението за приемането на България в еврозоната да бъде взето към средата на 2024 г., каза премиерът Николай Денков във вторник, съобщи Investor.bg

Правителството предвижда да впише в официален документ 1 януари 2025 г. като целева дата за членство на България в еврозоната. Това предвижда проект на правителствено постановление за изменение на постановление от юли 2015 г. за създаване на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, за който беше съобщено миналата седмица.

Предложения на Министерството на финансите за промени в постановлението са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Консултацията ще продължи до 23 октомври 2023 г. Освен това се предлага актуализация на функциите и ръководството на някои от работните групи към Координационния съвет за подготовка на България, като същевременно се прави предложение за сформирането на нова подгрупа "Държавни ценни книжа" към работна група "Макроикономически анализи и публични финанси", която да отговаря за адаптирането на нормативната база и системите за работа с държавни ценни книжа от левове в евро.

"Датата 1 януари 2025 г. за влизане в еврозоната е напълно пожелателна. Правителството казва кога би искало да се присъедини, но това не е никаква гаранция, че тогава ще се случи". Това заяви пред БНР икономистът от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев.

"По отношение на изпълнението на инфлационния критерий не виждаме какъвто и да е успех. Все още сме много далече от него“, заяви икономистът.

Инфлацията трябва да се е забавила до допустимите норми още в началото на следващата година. Ако ще се иска конвергентен доклад, това ще се случи в началото на 2024 г., а не в края, отбеляза той и добави, че този доклад трябва да е готов до средата на 2024 г. Ние трябва да се впишем в инфлационния критерий в следващите няколко месеца, което на този етап ми се струва много малко вероятно, каза Вулджев.

С приемането на еврото българите няма да обеднеят, а лихвите ще паднат. Тази позиция изрази председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.

"Всяко едно отлагане на процеса носи негативи на икономиката, но от друга страна ще ни даде възможност да довършим нещата от законодателна гледна точка. Министерството на финансите предлага една вътрешна реорганизация. Важното е първо да се завърши законодателната инициатива, имаме позитивна оценка от европейските партньори. Очаква се в края на тази година да влезе в парламента. Банковият сектор е напълно готов", каза Русинова.

"Виждаме, че страните в еврозоната имат механизъм, който дава сигурност на овладяване на инфлацията и лихвите. Възможността ние да влезем в тази част на европейската валута ще усили инвестициите, защото се дава сигурен пазар за много сектори", коментира председателят на ИСС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Масово на политическо ниво политиците не разбират какво трябва да направят, за да може България да приеме еврото. Това коментира финансистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов пред bTV за новия срок, който си постави властта за приемането на еврото.

Той обясни, че въпросът за приемането на еврото е доста по-сложен и не е само в законодателството. Ако не бъдат приети законите, значи България не разбира какво прави. Въпросът е какви структурни промени се правят в икономиката, посочи Дацов.