Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Катев: Акциите ги чака „мъка и пот“, доларът ще е силен, имотите ще избегнат срива

Красимир Катев, бивш зам.-министър на финансите, "Бизнес старт", 21.09.2023 г.

11:55 | 21 септември 2023
Обновен: 09:44 | 22 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Всички очакваха паузата на Федералния резерв, но голямата изненада в пресконференцията на Джером Пауъл беше колко дълго лихвите ще се задържат на високи нива. Борсата падна с над 1%, а доходността на държавните облигации на САЩ се вдигна, като двугодишните облигации стигнаха до рекордни нива. Това коментира Красимир Катев, бивш зам.-министър на финансите, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Доскоро се очакваха 100 базисни точки намаление на лихвите през следващата година, които да започват през април - май. В момента Фед категорично заяви, че не очаква повече от 0.5% сваляне, което е доста голяма промяна... В момента пак се говори за плавно приземяване, но не е основният сценарий - на пресконференцията на въпроси Пауъл отговори, че това вече не е базисният сценарий, той още е възможен, но пътеката към него се стеснява."

Силата на икономиката на САЩ изненада всички, като пазарите сбъркаха много, очаквайки преди половин година лихвите да започнат да спадат сега през септември. Фед показа, че наистина иска да се пребори с инфлацията и целта остава твърдо на 2%, а битката ще бъде дълга, като прогнозата за лихвите през 2026 г. бе поставена на 2.9%, каза Катев

"Какво означава това? По-силен долар - еврото падна с около 4% за един месец, въпреки че Европейската централна банка вдигна лихвата и зае твърде позиция. Колко дълго ще бъде по-силен не знам, но в обозримо бъдеще - доларът се засили с 0.5% след изявлението на Пауъл."

Това ще затрудни работата на ЕЦБ в борбата с инфлацията, която е по-висока в сравнение със САЩ. Пикът на лихвите в еврозоната вероятно ще е около 4% - в момента пазарът очаква те да паднат през юни-юли, но с максимум 0.5%. Това най-накрая ще окаже ефект и върху България след известно забавяне и ще доведе и до повишаване на лихвите по ипотеките, но не може да се очакват сривове в имотния пазар, каза Катев.

Силният пазар на труда и възхода на борсата в САЩ заради акциите в сектора на технологиите и изкуствения интелект налагат по-продължителното затягане на политиката на Фед, каза Катев.

"Новата мания с AI даде неочакван тласък и изненада всички - според мен е в територия на балон. Това което каза Фед на пресконференцията не води до много оптимистични прогнози за борсовите индекси. Като погледнеш шест месеца напред, не виждаш сваляне на лихвите, а виждаш мъка и пот."

Дългосрочните облигации на САЩ повишиха доходността си обратно до около 4.5% и вече стават все по-голяма алтернатива на акциите, но и при тях има рискове от посоката на политиката за количествено затягане на Фед, предупреди Катев.

Инфлацията в САЩ все още остава висока, като прогнозата е целта от 2% да бъде постигната през 2026 г. Лихвите по ипотеките се задържаха на високо ниво от 7%-7.5%, но имотният пазар се държи стабилно.

"В САЩ имотният пазар не се срива - няма нови сделки, защото никой не иска да взима на 7%. Тези които са взели ипотеки навремето ги държат на фиксирани лихви 3%-3.5% - пазарът позволява това. Няма нови сделки и това ще доведе до забавяне, но строителните предприемачи са доста гъвкави и намалят предлагането, за да изчакат бурята. Не ми се струва, че ще има някакъв голям спад."

Какво може да се очаква от пазара на облигации, как политиките на ЕЦБ ще се отразят в България и ипотеките тук може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.