ЕК намалява перспективите за еврозоната, като Германия затъва все по-дълбоко

Еврорегионът страда под тежестта на по-високите цени на енергията, скока в разходите за заеми и намаляващото търсене на експортни пазари като Китай

13:25 | 11 септември 2023
Автор: Андрю Лангли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия намали перспективите си за икономиката на еврозоната, прогнозирайки, че тази година тя ще бъде повлечена надолу от свиването в Германия.

Производството в 20-членния валутен блок ще нарасне с 0,8% през 2023 г. в сравнение с по-ранна прогноза за растеж от 1,1%, според актуализирани прогнози, публикувани в понеделник от изпълнителния орган на Европейския съюз. Прогнозата за следващата година беше намалена със същото ниво, до 1,3%.

Най-голямата икономика в региона до голяма степен е виновна. Германия, която се очакваше да расте през 2023 г., сега е изправена пред спад от 0,4%. Нидерландия отбеляза още по-сериозна ревизия надолу до 0,5% от 1,8%. Испания и Франция, в другия край на спектъра, са готови да помогнат за разширяването.

Инфлацията ще остане висока и няма да отстъпи към целта на Европейската централна банка от 2%. Тази година се очаква инфлацията да бъде 5,6%, малко по-ниско от предвиденото по-рано, но малко по-високо през 2024 г., при 2,9%.

Новите данни може да предизвикат опасения, че еврозоната е затънала в продължителен период на слаб растеж и инфлация над целевата стойност.

Те може също така да предложат вероятен вкус на собствената тримесечна перспектива на ЕЦБ, която трябва да бъде представена в четвъртък и ще помогне на служителите да определят дали да удължат или да паузират своя исторически период от повишения на лихвените проценти.

„Слабостта на вътрешното търсене, по-специално потреблението, показва, че високите и все още растящи потребителски цени за повечето стоки и услуги се отразяват тежко“, каза комисията. „По-слабият импулс на растеж в ЕС се очаква да продължи до 2024 г., а въздействието на строгата парична политика ще продължи да ограничава икономическата активност.“

Въпреки избягването на рецесията в резултат на атаката на Русия срещу Украйна, еврорегионът страда под тежестта на по-високите цени на енергията, скока в разходите за заеми и намаляващото търсене на експортни пазари като Китай.

Данните, публикувани миналата седмица, разкриха, че производството в блока почти не е нараснало през трите месеца до юни, ревизирано по-ниско поради слабите продажби в чужбина. Проучвания на мениджъри по покупки сочат трудно трето тримесечие, тъй като секторът на услугите в Европа следва производството в свиване.

Никъде подобни проблеми не се показват по-ярко, отколкото в Германия, която беше ударена главно от производствения спад. След като претърпя зимен спад, икономиката ѝ не успя да се разшири през второто тримесечие и може да се свие с 0,3% през третото, според прогноза от миналата седмица на института Кил.

Тъжната обстановка е в съзнанието на няколко служители на ЕЦБ, които казват, че е време да спрат силната кампания за затягане, която започнаха преди малко повече от година. Други обаче сигнализираха, че биха се чувствали комфортно с лека рецесия, ако това е необходимо, за да се върне инфлацията до 2%.

Инвеститорите „може би“ подценяват вероятността от 10-то поредно увеличение на лихвите, каза членът на Управителния съвет Клаас Нот пред Bloomberg миналата седмица.

„Затягането на паричната политика може да натежи върху икономическата активност по-силно от очакваното“, каза комисията. Но това „може също така да доведе до по-бърз спад на инфлацията, което би ускорило възстановяването на реалните доходи“.

Проучване на Bloomberg сред анализатори, публикувано по-рано в понеделник, разкри по-песимистична гледна точка към Комисията. Икономиката на еврозоната се очаква да нарасне с 0,6% през 2023 г. и с 0,8% през следващата година.