Хедж фондовете сa най-негативни за еврото от януари преди решението на ЕЦБ

Графика на деня, 12.09.2023 г.

09:01 | 12 септември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Хедж фондовете са настроени най-негативно към еврото от началото на годината преди решаващото решение на Европейската централна банка тази седмица, което може да накара политиците да прекъснат своя цикъл от повишения на лихвените проценти.

Спекулативните търговци държаха нетна къса позиция от 6421 договора миналата седмица, обрат от предходната седмица, когато бяха в нетно дълги позиции, според последните данни на Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ. По-дългосрочните мениджъри на активи също намалиха своите нетни дълги позиции.

Пазарът остава раздвоен относно шансовете за ново повишаване на лихвения процент от ЕЦБ. Залозите за пауза - сега на 60% - нарастват на фона на нарастващите опасения относно влошаващите се перспективи за растеж, въпреки че инфлацията остава упорито висока.

„Стагфлацията в Европа е реален риск“, каза Марк Даудинг, главен инвестиционен директор в RBC BlueBay Asset Management, който е заел дълга позиция за долара спрямо еврото. „Растежът е разочароващ, но се постига ограничен напредък в намаляването на базовата инфлация.“

Настроението за еврото се влоши през лятото, като общата валута се понижи за осем последователни седмици, за да загуби над 4% от пика си през юли. Хедж фондовете изхвърлиха почти 90% от своите нетни дълги позиции в евро през август.

Перспективите за икономиката на еврозоната бързо се влошават. Европейската комисия намали прогнозите си за растеж в региона в понеделник и сега очаква производството в 20-членния блок да нарасне с 0,8% през 2023 г. в сравнение с по-ранна прогноза за растеж от 1,1%. Прогнозата за следващата година беше намалена със същата сума, до 1,3%.

Еврото възстанови известно ниво в понеделник спрямо като цяло по-слабия долар, търгувайки се с 0,2% по-силно малко над $1,07. Все пак всяко възстановяване може да е краткотрайно, каза Франческо Пезоле, стратег в ING Groep NV.

По-силните от очакваното данни за инфлацията в САЩ тази седмица ще благоприятстват Федералния резерв да поддържа високи лихвени проценти, подкрепяйки долара, докато политиците на ЕЦБ са „очевидно изправени пред нарастващо разделение“, тъй като икономиката се забавя, каза той.

„Като се имат предвид рисковете нагоре за долара преди пускането на индекса на потребителските цени в САЩ, подозираме, че нов спад под $1,07 преди съобщението на ЕЦБ в четвъртък е почти възможен“, каза Пезоле.