Нововъзникващите валути изтриват ръста си 2023 г. след влошени прогнози

Графика на деня, 07.09.2023 г.

17:11 | 7 септември 2023
Обновен: 17:46 | 7 септември 2023
Автор: Нети Исмаил
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Валутите на развиващите се страни паднаха за четвърти ден, като се доближиха до изтриване на всички печалби от тази година.

Загуба от 0,8% тази седмица остави показателя на MSCI Inc. за валутите на нововъзникващите пазари само с 0,3% нагоре през 2023 г. Безпокойството от възможността Федералният резерв да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време, плановете на Китай да разшири забраната за използване на iPhones и слабите германски икономически данни повлияха на настроенията към по-рисковите активи в четвъртък.

„Бавният растеж в Китай, постоянният ястребов Фед и перспективите за стагфлация в еврозоната не са особено благоприятни фактори за валутите на развиващите се страни“, каза Пьотр Матис, валутен анализатор в InTouch Capital Markets.

Източноевропейските валути се представиха по-слабо от развиващите се валути, докато еврото поевтиня, като полската злота беше най-губещата. Гуверньорът на централната банка на страната Адам Глапински ще бъде подложен на натиск да обясни по-голямото от очакваното понижение на лихвите в сряда на пресконференция във Варшава по-късно.

Турската лира отслабна за пети ден, дори след като президентът Реджеп Тайип Ердоган изглежда подкрепи по-ортодоксалната парична политика на новия си икономически екип.

Заместник-президентът Джевдет Йълмаз и министърът на финансите Мехмет Шимшек се срещат с журналисти, за да отговорят на въпроси относно новата средносрочна програма, след като Ердоган, който защитаваше изключително ниските разходи за заеми в миналото, каза в сряда, че „строгата парична политика“ е необходими за забавяне на инфлацията.

Икономическите проблеми на Китай и подновената сила на долара натежаха върху нововъзникващите активи, като акциите поевтиняха за трети ден. Книжата на строителните предприемачи в Китай загубиха от стойността си след рязко покачване през предишната сесия, което беше подхранвано от залози за по-нататъшна политическа подкрепа.

Китайският юан падна до 16-годишно дъно спрямо долара, въпреки че Народната банка на Китай определи дневния си референтен лихвен процент на по-силно от очакваното ниво за 54-и пореден ден.

За да насърчи устойчивите притоци на капитали обратно към нововъзникващите пазари, Пекин може да трябва да разкрие „всеобхватен пакет от реформи за справяне със структурните проблеми на китайската икономика“, а Фед ще трябва да сигнализира, че лихвите могат да бъдат намалени през първата половина на 2024 г. каза Матис от InTouch Capital.

На други пазари в Азия рингитът отслабна за пети ден, след като Малайзия запази основния си лихвен процент непроменен за втора поредна среща, докато страната се стреми да подкрепи икономическия растеж. Декларацията за политиката вече не описва паричната позиция на централната банка като „леко адаптивна“, премахвайки всички остатъчни очаквания за допълнително затягане, каза Франсис Чеунг, стратег по лихвите в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур.