Безмилостният ръст на долара само ще се засили от по-високите цени на петрола

Индексът Bloomberg Dollar Spot скочи до шестмесечен връх тази седмица, докато фючърсите на суровия петрол се повишиха до 90 долара за барел

14:05 | 9 септември 2023
Автор: Алис Аткинс и Суджата Рао
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Покачващите се цени на петрола се очаква да задвижат следващия етап от ралито на долара, като икономиката на САЩ ще се възползва от възхода си като износител на енергия.

Стратезите на фирми, включително Societe Generale SA и State Street Trust & Co., очакват доларът да удължи най-дългото си седмично рали в историята, докато перспективите за по-високи цени на суровия петрол стимулират най-голямата икономика в света.

За разлика от големите страни в Европа и Азия, САЩ изнасят повече нефт и газ, отколкото внасят. Така че докато растящите енергийни разходи заплашват да отслабят други икономики - повличайки валути като еврото и йената надолу - доларът всъщност може да печели от това според стратезите в тези фирми.

„В тази среда вие не продавате долари“, каза стратегът на Societe Generale Кенет Брукс. „Петролът поставя предизвикателства пред еврото и йената да обърнат тенденцията на отслабване спрямо долара.“

Брукс прогнозира, че еврото ще падне до $1,05 този месец от сегашните $1,07.

Индексът Bloomberg Dollar Spot скочи до шестмесечен връх тази седмица, докато фючърсите на суровия петрол се повишиха до 90 долара за барел, покачване с около 30% от тазгодишното дъно, достигнато през март. Индексът сега е на път за най-дългата си поредица от седмични печалби от създаването си, главно за сметка на йената и еврото. Корелацията му с цените на петрола достигна 0,8 тази седмица, най-високата стойност от девет месеца.

Последният скок на петрола съвпада с поредица от ужасяващи данни, показващи, че икономиката на еврозоната едва се е разширила през второто тримесечие, повишавайки перспективата, че Европейската централна банка ще трябва да понижи перспективите си за растеж и да спре да повишава лихвите, когато се срещне следващата седмица.

По-високите цени на петрола може също да подхранят опасенията, че Европа е изправена пред стагфлация - комбинация от слаба икономическа активност и висок ръст на потребителските цени. Този риск повлече еврото надолу през последните седмици.

Енергийният търговски баланс на САЩ възлиза на 5102 килотона петролен еквивалент миналата година, докато Европа отчете дефицит от 502 788 килотона, според МАЕ. Разминаването може да нарасне, ако Goldman Sachs Group Inc., RBC Capital Markets и други са прави в прогнозите си за по-нататъшно увеличение на цената на суровия петрол.

„Европа е навлязла доста в опасната зона и Япония стига до там“, каза Тимъти Граф, ръководител на макростратегията за EMEA в State Street, относно икономическото въздействие на по-високите цени на петрола. Той добавя, че цените на суровия петрол едва започват да влошават икономиката на САЩ около 120 долара за барел. „Инфлационните очаквания в САЩ не изглеждат застрашени да останат незакрепени.“