McKinsey: САЩ са изправени пред дилема за 48 трилиона долара това десетилетие

Графика на деня, 24.05.2023 г.

17:52 | 24 май 2023
Автор: Рич Милър и Алекс Танзи
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

САЩ са изправени пред въпрос за 48 трилиона долара през това десетилетие, който може да ги накара да изпаднат в подобен на Япония спад със срив на цените на активите и слаб икономически растеж или пробив към период на ускорена производителност и по-голям просперитет.

Това е един от изводите от нов доклад на изследователското звено на консултантите McKinsey & Co, който разглежда различни сценарии за това как световната икономика и финансовите пазари ще се развиват през следващите години и колко богатство и производство ще бъдат генерирани.

„Бъдещето на богатството и растежа виси на косъм“, се казва в доклада на McKinsey Global Institute.

След години на стагнация, в която цените на активите се повишиха, докато икономическият растеж изостана, светът показва признаци на тектонична промяна, произтичаща от пандемията, тъй като инфлацията скочи до нива, невиждани от десетилетия, а геополитическото напрежение ескалира.

„Шансовете следващите 20 години да изглеждат значително по-различно от последните 20 години са високи, но това не е сигурно“, каза в интервю Ян Мишке, партньор в McKinsey Global Institute в Цюрих.

Три от четирите пътя, които институтът разглежда – връщане към икономическо неразположение, зората на по-висока инфлационна епоха и подобен на Япония срив на пазарите на активи – далеч не са идеални. „Двете са „изберете си отровата“, а третото е двойна доза“, се казва в доклада.

При първия вариант богатството на хартия продължава да расте, но растежът се забавя. Във втория икономиката се засилва малко, но цените на активите страдат. В третия икономическият растеж и финансовите пазари се влошават.

„Най-желаният резултат е да се ускори производителността“, казват от McKinsey. „Само този сценарий съчетава силен растеж на доходите, богатството и здравето на баланса.“

При този резултат богатството на домакинствата нараства със 17 трилиона долара, завършвайки с 48 трилиона долара повече през 2030 г., отколкото в сценария, подобен на Япония.

Постигането на по-бърз растеж на производителността обаче няма да е лесно, според McKinsey.

„Създателите на парична и фискална политика са изправени пред затруднено положение: да не успяват да затегнат достатъчно и инфлацията да остава неудобно висока; да затегнат твърде много и богатството и финансовата система да са изправени пред стрес“, се казва в доклада. „Без по-бърз растеж на БВП границата между тези резултати може да е много тънка.“