Рекордните дивиденти не успокояват притесненията от рецесия, завладяващи пазара

Глобалните дивиденти от минното дело са намалели с една пета през първото тримесечие; банките и производителите на петрол, от друга страна, допринесоха най-много за растежа

15:10 | 24 май 2023
Обновен: 16:28 | 24 май 2023
Автор: Ксения Галучко и Майкъл Мсика
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Дори рекордните дивиденти не изкушават достатъчно инвеститорите да залагат на акции, които смятат за по-уязвими в рецесия.

Големите платци в енергийния, минния и финансовия сектор изостанаха от пазара тази година, тъй като инвеститорите се отклониха от цикличните към отбранителни и растежни сектори. Това прави дивидентната доходност сред най-зле представящите се инвестиционни фактори в Европа и САЩ, според данни, събрани от Bloomberg.

Рисковете от рецесия нарастват в Европа и САЩ, като моментът на пика в кампаниите на централните банки за повишаване на лихвите се обсъжда горещо. Компаниите със стабилни баланси, ръст на печалбите и потенциал за експанзия намериха благоволение, докато има несигурност относно това дали дивидентните аристократи могат да запазят своята щедрост в по-слаби времена. Неотдавнашните банкови сътресения също накараха търговците да бъдат предпазливи по отношение на финансите.

Загрижеността е „колко устойчив е растежът за онези бизнеси, които демонстрират високи дивиденти“, каза в телефонно интервю Люк Барс, управляващ директор и глобален ръководител на основното управление на портфолио от клиенти в Goldman Sachs Asset Management. Въпреки че дивидентът е много ценен актив, „единственият начин да го поддържате във времето е, ако продължите да увеличавате основните печалби в бизнеса“, добави той.

Глобалните дивиденти скочиха с 12% на обща база до рекордните 327 милиарда долара през първото тримесечие, подсилени от специални еднократни плащания, според Janus Henderson Investors. И европейските компании са напът за най-големите годишни изплащания, като сумата за индекса Stoxx Europe 600 се очаква да надхвърли 400 милиарда евро през 2023 г., показват прогнозите на Bloomberg за дивиденти.

Все пак се появяват някои предупредителни знаци. В минното дело, сектор, известен със силни изплащания, падащи цени на металите и неравномерно възстановяване в Китай, са затруднения - гигантите BHP Group Ltd. и Rio Tinto Plc намалиха дивидентите си по-рано тази година. Между другото, фирмата за спортно облекло Adidas AG намали изплащанията, докато шведската компания за недвижими имоти, известна като SBB, спря дивидентите, отбелязвайки сътресения в сектора.

Глобалните дивиденти от минното дело са намалели с една пета през първото тримесечие, според Janus Henderson. Банките и производителите на петрол, от друга страна, допринесоха най-много за растежа на изплащанията.

В регионално отношение Европа изглежда силна засега. При измерване на компаниите, проследени от Janus Henderson, 96% са увеличили изплащанията или са ги задържали стабилни през първите три месеца на годината. И фирмата очаква дивидентите да нараснат допълнително през второто тримесечие.

Стивън Пейн, портфолио мениджър в екипа за глобални доходи от акции на Janus Henderson, каза, че тазгодишното слабо представяне при плащащите дивиденти се дължи главно на ротацията към растеж и технологични акции, тъй като търговците залагат на пик на лихвените проценти, а не поради някакви основни проблеми с дивидентните акции. Той вижда стратегията да се завърне, ако САЩ и Европа успеят да избегнат рецесия тази година.

Стратегиите за дивидент са склонни да превъзхождат в дългосрочен план, като се оказват особено силни по време на бичи пазар. Те победиха по-широкия пазар с големи маржове през 2009-2011 г. и отново между 2018 г. и 2020 г.

„Някои от тези сектори с висока дивидентна доходност са сравнително циклични. Тъй като пазарът стана малко по-предпазлив по отношение на цикличната експозиция, това играе роля в този диференциал на факторите“, каза Пейн в телефонно интервю. „Мисля, че привлекателността на дивидентните стратегии остава и че определено ще видите интерес към тези области.“