Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Макар и слабо, хеджфондовете вече залагат на нова дългова криза в Гърция

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", "Бизнес старт", 22.05.2023 г.

12:41 | 22 май 2023
Обновен: 08:56 | 24 май 2023
Автор: Даниел Николов

Пазарите реагираха умерено на очакваните резултатите от изборите в Гърция, като тепърва ще се следи как правителството, ако се сформира, ще се справя с надигащото се предизвикателство на дълга в условията на високи лихви. Действията на Европейската централна банка по отношение на инфлацията и реакцията на периферията на покачващите се лихви ще са основен фокус на инвеститорите. Не очаквам да мине толкова безпроблемно, колкото се случва до момента, но ръстът на пазарите ще продължи поне в краткосрочен план, каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Дългът на Гърция вече е над 180% от БВП, а при кризата бе 130%. ЕЦБ повдига основния лихвен процент, което при такъв дълг на Гърция, ще създаде интересна ситуация, може да има нова гръцка криза... Централните банки вдигат основния лихвен процент, докато нещо в икономиката не се счупи - в САЩ вече има пет-шест фалирали банки; в Европа все още нямаме такива, но ЕЦБ сигнализира, че ще продължи с покачването на лихвения процент, може би не толкова агресивно, колкото сигнализират."

Очакванията за следващото увеличение на лихвения процент е еврозоната е за 0.25%, но дори с него няма да се достигнат нивата, нужни за спиране на инфлацията, смята Чаушев. Тепърва периферията на еврозоната ще има проблеми с дълга си и високите лихви, като Гърция може да се опита да противодейства с по-добра фискална политика и бързо съставяне на правителство, добави той.

"Последните няколко месеца залозите срещу гръцкия дълг са се качили пет пъти - от 100 млн. на 500 млн. евро - хеджфондовете и по-големите инвеститори започват да залагат срещу това Гърция да се справи с текущата криза. Това не са особено големи залози, но трябва да се вземат предвид, тъй като може да има някаква политическа несигурност в една от най-задлъжнелите страни на ЕС."

Преди изборите в Турция имаше залози, че президентът Реджеп Тайип Ердоган ще загуби и това ще спре неортодоксалната политика на централната банка да сваля лихвите при галопиращата инфлация. Вече стана известно, че валутните и златни резерви на банката са намалели с 15%, като средствата са използвани за подкрепа на лирата преди изборите и инвеститорите ще следят за негативни реакции при лирата и дълга след балотажа, каза Чаушев.

DAX постигна ниво от 16 331 пункта в петък, което е исторически рекорд за германския борсов индекс, който отбелязва ръст от 17% от началото на годината. Това се дължи както на корелацията с американскте индекси, които също вървят нагоре, но и по начина на калкулация на DAX - германският индекс включва дивидентите на компаниите, за разлика от американските индекси, каза Чаушев. Банковите лихви по депозитите също са изключително ниски спрямо DAX, така че вложителите насочват капитали към пазара. Сред водещите компании в индекса са Porsche, Rheinmetall и SAP, допълни той.

За момента няма особена реакция от пазарите на акции на продължаващите разговори за вдигане на тавана на дълга в САЩ, но ще има все повече волатилност с наближаване на крайната дата от 1 юни, каза Чаушев. CDS за евентуален фалит се увеличават, но с малко, като вероятността за неизпълнение е под 1% при петгодишните държавни ценни книжа на САЩ. Решението за вдигане на тавана може да се бави до последния момент, но таванът ще бъде вдигнат, каза Чаушев.

Повече за реакциите на пазарите на последните събития може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.