Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Гърция премина през генерална репетиция за нови парламентарни избори

Лъчезар Вълев, журналист "Бизнес старт", 22.05.2023

13:22 | 22 май 2023
Обновен: 14:46 | 22 май 2023
Автор: Галина Маринова

След вота в Гърция вчера страната отива на предсрочни парламентарни избори. Това се знаеше още преди да видим резултатите. Тя сякаш бе в генерална репетиция за нови избори. Причините са няколко. Гърците явно се доверяват на "Нова демокрация" да продължи икономическия път на страната. Това каза журналистът Лъчезар Вълев в предаването на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Нова демокрация" не успя да получи достатъчно сериозна подкрепа вероятно се дължи и на предпоставки като железопътната катастрофа, която имаше потенциал, но така и не успя да размести обществените и политическите пластове. Имаше доста сериозни брожения в обществото, но опозиционните сили не успяха добре да осребрят това политическо недоволство". 

Победата на вота в неделя отбеляза "съкрушителна победа" за "Нова демокрация" с над 20% преднина пред втората политическа сила. Кириакос Мицотакис, премиерът на страната, отбеляза още в следизборните студиа, че няма да се търсят коалиционни управления, а ще се отиде на нови избори. Целта е да се гласува в различна изборна система - старата. Страната сега гласува по изборни правила, които са прокарани от предишните управляващи, а не от "Нова демокрация". Правилата, по които новите избори ще се проведат, края на юни - началото на юли, дават т.нар. бонус за победителя. Според процента, който е получила първата политическа сила, тя може да получи между 20 и 50 бонус места, което улеснява съставянето на самостоятелно правителство за победителя. 

"Според резултатите, които виждаме сега, само петима депутати не достигат на "Нова демокрация" и както самият Мицотакис отбеляза излишно е да се влиза в някакви безпринципни или принципни коалиции, след като се вижда на тези избори, че на следващи такива партията ще получи толкова, ако не и по-голяма подкрепа". 

Виждаме и нещо интересно - около 60%, което за Гърция не е високо ниво. Причината е в нагласата и на медиите, и на лидерите на партиите, че може би ще има нужда от още едни избори, за да има управление, добави Вълев. "Гърция е една от страните, заедно с Кипър, Белгия и България, където гласуването е задължително по закон". 

Гостът прогнозира, че на предстоящите избори в Гърция отново ще видим победа на "Нова демокрация", като този път ще получи мнозинство. "Единствено можем да видим някакво разместване при последните партии, като има нещо любопитно - всички прогнози сочиха успех и за партията МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис, един атрактивен финансов министър, който помним и с позициите си, и със своята визия, но така и не успя да намери своето място в сегашното разпределение на местата. Може би в новия парламент той ще успее да премине 3%-ната бариера".

Какво не можа да прости гръцкото общество и се оказа важно за вота вчера? Кой спечели сърцето на младите хора? Какво се случва с Общогръцко социалистическо движение (ПАСОК) и Демократична левица? Ще запази ли при едни нови избори ПАСОК броя на депутати си в новия парламент и какво ще бъде мястото на партията в управлението? Какви настроения провокира промяната в изборните правила, при които ще се гласува в края на юни? Какви трябва да бъдат приоритетите на новото гръцко правителство след предсрочните парламентарни избори? Накъде ще се насочи протестният вот на гърците? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.