Неумолимият ръст на Apple отново докосва 3 трилиона долара

Графика на деня, 22.05.2023 г.

16:28 | 22 май 2023
Обновен: 16:53 | 22 май 2023
Автор: Райън Властелица
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Ралито на Apple Inc. през 2023 г. я върна до ръба на историческия праг: пазарна оценка от $3 трилиона.

Цената на акциите скочи с 35% тази година, добавяйки близо 690 милиарда долара пазарна стойност, тъй като инвеститорите се стичаха към стабилните приходи и огромните парични потоци на производителя на iPhone. Напредъкът постави Apple в полезрение на рекорда си от януари 2022 г.

„В моята кариера никога не съм си представял компания с такъв размер, но никога не съм си представял компания, способна да генерира повече от 100 милиарда долара свободен паричен поток за една година“, каза Патрик Бъртън, портфолио мениджър на MainStay Winslow Large Cap Growth Fund, който притежава близо 4,5 милиона акции на базираната в Купертино, Калифорния, фирма, според последните данни. „Когато погледнете основните показатели, е разбираемо защо Apple се справи толкова добре.“

Apple и други технологични гиганти се откроиха на пазара през тази година, тъй като инвеститорите се насочиха към компаниите с най-голям мащаб, като същевременно се стремят да избегнат рисковете от потенциална рецесия, банкови фалити, а сега и споровете за тавана на дълга на САЩ. Това е любима акция за институционални инвеститори, хедж фондове, инвеститори на дребно и Уорън Бъфет.

Звездното представяне обаче доведе до засилен дебат около оценката на Apple. На цена от 28 пъти прогнозната печалба, акциите са спекулативни за технологична фирма, чиито приходи се очаква да се свият тази година, търгувайки с премия спрямо собствената си история, както и спрямо пазара, според данни, събрани от Bloomberg.

Оценката на Apple за кратко се повиши над $3 трилиона в началото на 2022 г., но не успя да затвори сесия над това ниво и пикът отбеляза началото на низходящ тренд, който доведе до 27% спад през същата година, тъй като инвеститорите избягаха от технологичните акции на фона на растящите лихвени проценти. Ако Apple постигне оценката отново, тя ще бъде първата, която ще го направи. В момента, на 2,76 трилиона долара, компанията е по-голяма от целия индекс Russell 2000.

Любимо безопасно място

Резултатите на Apple този месец подчертаха бичия сценарии. Както печалбата, така и приходите бяха по-добри от очакваното, благодарение на възстановяването на iPhone и растежа в бизнеса с услуги. Компанията също така повиши дивидентите си и обяви планове за обратно изкупуване на акции на стойност 90 милиарда долара.

Този ангажимент за възвръщаемост на акционерите, съчетан с трайните потоци от приходи на фирмата, направи Apple и други гигантски технологични акции сигурни залози по-рано тази година, когато колапсът на Silicon Valley Bank доведе до сътресения в банковия сектор. Но сега, на фона на очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти още през юли, за да стимулира икономическия растеж, инвеститорите я търсят по-скоро заради неговите нападателни, отколкото защитни характеристики.

„Apple е еднакво вероятно да се представи добре в рискова среда, както и в сигурна среда“, каза Силвия Яблонски, главен изпълнителен директор на Defiance ETF. „Не можете да очаквате 20-30% възвръщаемост от тук, но предпочитам да паркирам парите си тук, отколкото в ДЦК. Има много възможности за растеж дори на труден пазар и тя плаща дивиденти, изкупува обратно тон акции и има този невероятно силен баланс, като всичко това е привлекателно за инвеститорите."

Разбира се, непрекъснато нарастващото влияние на Apple върху основните фондови индекси означава, че всяко обръщане на ралито би представлявало по-голям риск за пазарите. Акциите представляват близо 7,5% от индекса S&P 500, ниво, което отбеляза връх през последните години.

„Когато една компания се представя толкова добре, колкото Apple, хората може да почувстват, че е имунизирана срещу рискове“, каза Сал Бруно, главен инвестиционен директор в IndexIQ. „Точно сега виждаме положителната страна на това, че това е най-голямата тежест, тъй като даде фантастични резултати и показа страхотна сила, но винаги, когато сме виждали скок на пазарна концентрация в миналото, това не е завършвало добре. Ако се спъне или има усещане, че е надценена, има повече риск за пазара като цяло.“