Петролните залози на хедж фондовете сигнализират за тревога от рецесия в САЩ

Петролът поевтинява за трети ден, като преговорите за дълга на САЩ са в центъра на притесненията

09:30 | 22 май 2023
Обновен: 11:03 | 22 май 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мениджърите на парични средства, които търгуват с деривати, свързани с цените на петрола и горивата, са с почти толкова мечи настроения, колкото за последните над 10 години, което предполага, че са подготвени за рецесия, която може да доведе до нов спад в цената на договорите на продукти от суров петрол до реактивно гориво.

Търговските позиции на некомерсиални играчи като хедж фондове са близо до най-ниските нива поне от 2011 г. насам, показва преглед на всички големи петролни договори. И в залозите, които са може би най-показателни за очакванията за рецесия, комбинираните възгледи на спекулантите за дизела и газьола - горива, които захранват икономиката - са близо до най-ниските нива от началото на пандемията Covid-19.

Мрачното положение около петролния пазар тази година идва от различни посоки, включително очакванията, че повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв ще провокира свиване и по-слабото възстановяване на Китай от ограниченията срещу Covid-19. Добавете заплахата от фалит на САЩ, ако политиците не успеят да повишат тавана на дълга и възможността ОПЕК+ да не изпълни всички съкращения на добива, които са обещали, и търговците нямат недостиг на мечи сценарии, от които да избират.

„Доста забележително е да се види този тип позициониране“, каза в интервю Грег Шареноу, който управлява портфолио, фокусирано върху енергията и суровините в Pacific Investment Management Co.

Разбира се, инвеститорите, които съставляват некомерсиалната кохорта, са разнообразна група с различни подходи, вариращи от хедж фондове, залагащи на макро стратегии, до търговци, управлявани от алгоритми, фокусирани върху ценовия импулс и тенденции. Позиционирането на газьол и дизелово гориво в САЩ отбеляза леко повишение през последната седмица. А петролните търговци – тези, които работят за производителите, както и за други търговци на суров петрол – не са толкова мечи, като някои дори намаляват хеджирането срещу потенциален спад на цената.

Но изключителната степен на низходящото поведение на финансовите търговци повишава риска от нестабилност, ако Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници решат да намалят допълнително производството. Този сценарий може да предизвика прилив на излизане от залозите, което ще доведе до скок на цените на петрола и ще влоши инфлацията.

Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че всякакви големи печалби в цените на петрола могат да отприщят закупуване на американски суров петрол и сорт Brent на стойност до 40 милиарда долара от съветници за търговия със суровини, следващи тенденциите, според бележка до клиенти, видяна от Bloomberg. За разлика от това, големи спадове в цените няма вероятност да помръднат още повече позиционирането, прогнозира банката.

Търговците на петрол обаче имат основания за своите залози за рецесия. От 27 прогнозисти, анкетирани от Bloomberg в началото на май, 22 очакваха икономиката на САЩ да изпадне в свиване през следващата година. Отправната точка за спада обаче продължава да се измества назад, тъй като стабилният пазар на труда продължава да поддържа ръста на заплатите и спестяванията, натрупани по време на пандемията, повишават покупателната способност на американците.

По-общо казано, настроенията сред мениджърите на глобални фондове се влошиха до най-мечите тази година, като 65% от участниците в проучването сега очакват по-слаба икономика, според последното проучване на Bank of America Corp.

Междувременно основните физически пазари не отразяват тежкото състояние, за което се подготвят търговците. Рафинериите преработват най-много суров петрол за това време на годината от началото на пандемията. Въздушният транспорт се увеличава почти навсякъде и търсенето на бензин в САЩ вече е на най-високото ниво от декември 2021 г. В същото време запасите от гориво са под сезонните норми за бензин и дизел в САЩ, а съкращенията на ОПЕК+ и горските пожари в Канада означават ограничено предлагане на суров петрол.

Тези тенденции карат производителите на петрол и други играчи в индустрията да се оттеглят от хеджирането срещу спад. Позициите сред суап дилърите - които обикновено са нетно къси, защото изпълняват хеджиране за производителите на петрол - стават все по-малко мечи, тъй като някои сондажи изкупуват защитата си срещу внезапен спад на цените, казаха пазарни участници.

Международната агенция по енергетика наскоро повиши очакванията си за растеж на търсенето на петрол в световен мащаб през тази година поради възстановяването на Китай след пандемията, което въпреки силното нарастване на потребителското потребление не успя да оправдае оптимистичните прогнози. Това е така, защото промишленото търсене е централният фокус за търговците, а слабостта в производството и превоза с камиони ги възпрепятства да се насочат към дългосрочни позиции при дизела.

„Търговците са съсредоточени върху възстановяването на Китай, особено ако увеличаването на воденото от потребителите потребление може значително да изпревари слабостта на индустриалното търсене“, каза Ребека Бабин, старши енергиен търговец в CIBC Private Wealth.

Спекулативните търговци също се колебаят да отслабят мечите позиции поради продължаващия застой в преговорите за тавана на дълга на САЩ. Несигурността е отрицателна за чувствителните към риск активи, включително петрола, каза Фауад Разакзада, пазарен анализатор в StoneX Group.

Въпреки че обръщането на мечите настроения не изглежда неизбежно, продължаващият спад в запасите може да помогне на петрола да победи други класове активи.

„Ако наистина вярвате, че се намираме в капиталово дисциплинирана и недостатъчно инвестираща среда, тогава когато икономиката се стабилизира, суровините и петролът в нея вероятно ще се представят по-добре за продължителен период от време“, каза Шареноу от Pimco.

Петролът се понижава за трети ден

Петролът се понижи за трета поредна сесия, докато инвеститорите следят преговорите в САЩ за постигане на сделка за тавана на дълга.

Суровият петрол Brent падна до 75 долара за барел, след като загуби почти 2% през предходните две сесии. Президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти ще се срещнат по-късно в понеделник, след като преговарящите подновиха преговорите. Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че САЩ може да не са в състояние да плащат сметките си до средата на юни.

Глобалният бенчмарк на суровия петрол е изложен на риск да отчете пета поредна месечна загуба през май, което би било най-лошото представяне от 2017 г. насам. В допълнение към последиците от борбата за тавана на дълга, търговците са загрижени за въздействието върху енергийното търсене на слабото икономическо възстановяване в Китай и възможността за рецесия в САЩ.

Междувременно в Канада ситуацията с горските пожари в провинция Албърта, най-големия производител на енергия, остана нестабилна през уикенда, като прекъсването на производството на петрол и газ означава, че купувачите са изправени пред съкращения на доставките. Най-малко двама купувачи са били уведомени за форсмажорни обстоятелства и намаления на техните приходи от канадски суров петрол с ниско съдържание на сяра, според хора, запознати с въпроса.