Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

На пазара няма еуфория, но това е предпоставка за траен растеж на Уолстрийт

Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, в "Клуб Investor”, 20.05.2023

22:30 | 20 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

Финансовите отчети на технологичните компании бяха доста добри. Те ни показват, че се инвестира в бизнеса и тези инвестиции имат някаква възвръщаемост. Въпреки че в голяма степен отчетите бяха по-добри от прогнозите, виждаме доста слаба реакция на пазара нагоре. Това е трайният начин, по който Уолстрийт се катери: когато инвеститорите следят много внимателно какво се случва и когато няма някаква еуфория на пазара, каквато е ситуацията в момента. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Промениха се очакванията второто тримесечие да бъде най-слабото за годината, за третото тримесечие се очаква нулево изменение на годишна база и около 8% растеж на годишна база през четвъртото тримесечие, отбеляза Цачев.  

„Това означава, че най-тежката част със спада на корпоративните печалби отминава през първата половина на годината”.

Според Цачев, ако пазарът се покачи и ключовото равнище на индекса S&P 500 е около 4200 пункта – сега е малко под него, това ще накара инвеститорите да купуват активно, за да намалят експозициите си. Технологичният индекс Nasdaq вече направи този пробив точно по същия начин – с малки постепенни стъпки върви нагоре.  Широкият индекс S&P 500 ще продължи да се покачва, но големият казус са американският малък и среден бизнес на борсата. Той изостава, защото бизнесът в САЩ отчита доста по-слаби резултати от това, които показват компаниите, които работят извън САЩ, каза събеседникът.

По думите му има напредък за решаване на проблема с тавана на дълга в САЩ.

„Но не мисля, че нещата са толкова прости. Остава много силната критика на републиканците по отношение на разходите на демократите. Остава и този казус, че трябват все повече пари за изплащане на лихвите по задълженията”, подчерта Цачев.

Развитието на пазара на петрола ще бъде повлияно от новините за това колко силна ще бъде рецесията и кога американският стратегически резерв ще започне да купува, което рязко ще измести уравнението предлагане и търсене.

Златото върна под 2000 долара и това се случва за трети път през последните години. Има много инвеститори, които продават на тези нива. Купувачите са централните банкери, а масовият потребител и инвеститор в злато не е толкова силен играч към момента.  

„Имам усещането, че това е едно заблуждаващо движение на цената надолу, колкото да хвърли в паника всичките, които очакваха цената да тръгне нагоре...При този ръст, който виждаме при всички суровини, е нормално златото да догони”, прогнозира Цачев.

По думите на събеседника към днешна дата перфектното портфолио би включвало 30% облигации, 30% суровини, 30% акции, но без финансовия сектор.

„Бих изключил недвижимите имоти и производителите на електроенергия, вода и т.н. Остават технологични компании и трябва да се търсят сектори, където компанията може да каже, че има потенциал за растеж. Такива компании имат място в идеалния портфейл и може би не само като 10%, а като 15-20% от него”.

Кои са българските компании със сериозен потенциал за растеж може да видите във видеото.

  • Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Всички гости на „Клуб Investor” гледайте тук.