Депозитите на руснаците в чуждестранни банки записаха рекорд

Графика на деня, 31.12.2022 г.

17:07 | 31 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Депозитите в чуждестранна валута на руснаците в задгранични банки са нараснали най-много от най-малко четири години през последното тримесечие, според централната банка.

Депозитите на руски домакинства в чуждестранни банки са се увеличили с 1,5 трилиона рубли (21 милиарда долара) в сравнение с 551 милиарда рубли през второто тримесечие, показват данни, публикувани на уебсайта на Банката на Русия в петък. Това е рекорд за данните, които датират от началото на 2018 г.

В същото време депозитните сметки в местни банки както в местна, така и в чуждестранна валута са се свили общо с 1,3 трилиона рубли. Централната банка не дава данни за валутната структура на депозитите.

Нахлуването на Кремъл в Украйна в края на февруари и последвалата мобилизация на цивилни доведе до изселване от Русия към съседните държави, както и някои други държави.

Централната банка съобщи миналия месец, че военната повиквателна е провокирала тегления от депозити в долари и евро в местни банки, както и скок в покупките на валутите на местната борса. Политиците многократно предупреждаваха за рисковете, свързани с така наречените „неприятелски“ валути и призоваваха за преминаване към други като юана.