Русия възнамерява да изнесе големи количества дизел преди санкциите на ЕС

Дебитът през януари ще възлиза на около 86 500 тона на ден, по-висок от всеки друг месец отпреди поне три години

20:40 | 30 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на дизелово гориво по море от Русия се очаква да процъфти следващия месец, тъй като нацията бърза да вкара товари на пазара преди ембаргото на Европейския съюз да започне да действа през февруари.

Доставките на гориво от ключовите балтийски и черноморски пристанища на Русия, включително някои с произход от Беларус, се очаква да нараснат до 2,68 милиона тона през януари, 8% увеличение спрямо планираните потоци за декември и най-високото ниво на износ поне от януари 2020 г. според данни на индустрията, разгледани от Bloomberg.

Предстоящата забрана на Европейския съюз върху вноса на дизел от Русия има потенциал да бъде дори по-разрушителна от забраната за почти всички покупки на суров петрол по море, която започна по-рано този месец. Блокът, който се опитва да накаже Москва за войната в Украйна, отдавна е силно зависим от руските доставки и обратното.

Европейският съюз ще забрани по-голямата част от вноса по море на руски петролни продукти от 5 февруари. Блокът, който структурно изпитва недостиг на дизел, се запасява, за да се подготви за спирането, внасяйки товари от Русия, която все още е неговият най-голям външен доставчик, както и от Азия и Близкия изток.

Руските планове за товарене включват само износ на дизел, доставен до пристанищата на страната по тръбопровод. Някои допълнителни, по-малки обеми също могат да бъдат изпратени с железопътен транспорт. Данните за Приморск включват и планиран износ на 120 000 тона дизел от Беларус.

Руският петролопроводен оператор "Транснефт", който събира заявки от националните производители на петрол и съставя планове за зареждане, отказа коментар.

Дебитът през януари ще възлиза на около 86 500 тона на ден, по-висок от всеки друг месец отпреди поне три години, според данните от исторически планове за товарене, събрани от Bloomberg.