Корабни застрахователи излизат от търговията с Русия или Украйна

Застрахователите промениха политиките си, за да изключат искове, произтичащи от инвазията на Русия в Украйна, през последните дни

08:30 | 29 декември 2022
Автор: Алекс Лонгли и Аларик Найтингейл
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Множество корабни застрахователи промениха полиците си за 2023 г., за да изключат искове, свързани с войната на Русия в Украйна, допълнителен знак за нарастващата загриженост на индустрията относно загубите, произтичащи от конфликта.

Най-малко 12 от 13-те организации в рамките на Международната група на P&I клубовете - основният застраховател на рискове като сблъсъци и разливи - промениха политиките си, за да изключат искове, произтичащи от инвазията на Русия в Украйна през последните дни. 13-те клуба са взаимни дружества, собственост на корабните компании, чиито флоти покриват.

Застраховката е критична част от търговската търговия и без нея някои собственици и компании, наемащи кораби, може да са по-предпазливи да отидат в Русия или Украйна.

Изменените условия се прилагат за това, което е известно в индустрията като невзаимни, или с фиксирани премии, полици за военен риск - от които по-високо от очакваното ниво на искове не може да бъде възстановено от членовете на клуба на по-късна дата.

Промяната е най-новата индикация, че широкообхватното оттегляне на презастрахователите от покриване на искове, свързани с войната, оказва влияние върху покритието за кораби, обслужващи Русия и Украйна, въпреки че някои ключови политики остават в сила. По-рано този месец някои от най-големите презастрахователи в света предупредиха, че ще спрат да поемат рискове, свързани с войната.

Тези корекции за покритие са следствие от решенията на тези презастрахователи.

„Поради въздействието на загубите от ситуацията в Русия/Украина, засягащи наличността на глобален застрахователен и презастрахователен капацитет, презастрахователите на клуба вече не са в състояние да осигурят презастраховане за излагане на военен риск на руски, украински или беларуски териториални рискове“, пише в известие за анулиране до своите клиенти UK P&I, един от 13-те членове на International Group.

„Презастрахователите уведомиха клуба, че в резултат на това вече няма да могат да подкрепят клуба за тази експозиция“, се добавя в него.

Застрахователните продукти с фиксирани премии често са насочени към по-малки кораби, включително такива, превозващи сухи стоки като зърнени храни.

За разлика от това, големите петролни танкери, за които исковете за разливи могат да достигнат милиарди долари, са склонни да бъдат покрити от обединени полици, при които големите загуби в крайна сметка се компенсират от по-високи премии между членовете. Покритието за обединени полици остава в сила.

Новите изключения също до голяма степен премахват покритието, свързано с войната, взето от чартьорите или търговците на стоки, които наемат плавателни съдове. Тези задължения могат да включват загуба и повреда на кораба, както и сблъсък, замърсяване, спасяване и глоби.

Това означава, че ако кораб бъде насочен погрешно към опасно пристанище, тогава фирмата, която го е наела, може да не е застрахована, ако нещо се обърка.