Презастрахователите на кораби за Русия вече не искат да поемат риска от войната

Руският застраховател на кораби казва, че няма да запълни празнините, причинени от санкции

10:47 | 16 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-големите имена в презастраховането на кораби са на няколко дни от това да спрат да покриват ключови рискове, свързани с войната, за кораби, пътуващи до Русия и Украйна, потенциален източник на тревога за корабните фирми, превозващи всичко - от нефт до зърнени храни.

Hannover Re и Munich Re са сред презастрахователите, които предупредиха, че ще спрат да поемат всякакъв вид рискове - дори косвени - свързани с конфликта в Украйна от началото на следващата година, според хора, запознати с въпроса.

„Големите германски презастрахователи и други се стремят да изключат загубите, произтичащи от или свързани с войната между Русия и Украйна“, каза Крис Макгил, застраховател за товари в застрахователната компания Ascot Group, отказвайки да назове конкретни фирми. „Това е първият път, когато трябваше да обмисляме съществена промяна в нашата презастрахователна програма.“

Потенциалното оттегляне от страна на презастрахователите идва, след като мнозина видяха удари върху финансовите си резултати от войната. Hannover Re заяви, че е заделил резерв от 331 милиона евро през първите девет месеца на тази година за възможни загуби, свързани с конфликта.

Презастрахователите настояват да гарантират, че цената на покритието отразява пълния обхват на риска, каза Маркъс Бейкър, който е глобален ръководител на морската и карго практика в Marsh, един от най-големите застрахователни брокери в света.

Споделяне на риска

„Загрижеността за повечето презастрахователи в момента е агрегирането на експозиции и следователно потенциални загуби, произтичащи от едно събитие“, каза той. „Например, всички самолети, които са останали в Русия при множество клиенти, биха довели до една загуба, когато Русия конфискува всички тези самолети.“

Ако не бъде намерено решение, някои собственици и техните застрахователи от първо ниво може да трябва да поемат по-голяма част от риска за корабите, плаващи към двете страни. На този етап остава неясно дали има възможност Hannover Re, Munich Re или други да отстъпят, или колко апетит има от другаде да запълнят празнината.

Покритието за военен риск обхваща множество неща, включително бомби, торпеда, тероризъм, външни атаки и завладяване на плавателни съдове.

Представители на Hannover Re и Munich Re отказаха коментар. Смята се, че други презастрахователи възприемат подобен подход като двете фирми.

Намаляване на ограниченията

Колкото по-малко покриват презастрахователите, толкова по-голяма е тежестта върху застрахователите. Някои вероятно ще трябва да намалят това, което предлагат - принуждавайки корабособствениците да бързат да се опитат да намерят алтернативи или дори да работят с по-малко покритие.

„Ще трябва да намалим ограниченията, които поставяме“, каза Макгил. „Това ще принуди ставките да се увеличат, тъй като ще получите автоматично намаляване на предлагането.“

По-високите премии и липсата на покритие заплашват да усложнят износа на ключови суровини, като потенциално добавят хаос във веригата на доставки и глобален инфлационен натиск, ако корабоплаването бъде затруднено.

Въпреки че санкциите срещу Русия не се смятат за пряк мотив за хода на презастрахователите, те все пак правят боравенето със стоки от страната по-сложно.

Всеки, който иска да използва британска или европейска застраховка за руски суров петрол, може да го направи само ако плаща 60 долара за барел или по-малко за товара. Подобен механизъм ще започне да се прилага и за рафинираните горива в началото на февруари.

Преговорите между доставчиците на застраховане и техните презастрахователи се провеждат веднъж годишно и често са спорни. Тазгодишните преговори бяха особено напрегнати заради войната, казаха хората.

Ако големите презастрахователи в крайна сметка спрат да покриват морския бизнес в Русия и Украйна, собствениците на кораби може да се обърнат към застраховане от китайски или турски фирми, според Денис Шашкин, кореспондент на P&I в голямото руско пристанище Новоросийск.

„В краткосрочен план премиите могат да станат по-високи, но в дългосрочен е малко вероятно да има голяма разлика“, каза той. „Корабособствениците може да решат да не застраховат товари, но те трябва да получат P&I застраховка, за да отдават корабите си на наематели.“

Формулировката на клаузите за изключване и фактът, че те обхващат непреките рискове, е причина за безпокойство, тъй като не е ясно какви други сделки могат да бъдат засегнати, каза Макгил.

Досега тези неща не са изяснени, каза той, повтаряйки възгледите на няколко други представители на индустрията.

„Ако получим нова Арабска пролет, свързана с повишаване на цените на храните, ще ни кажете ли, че нямаме презастраховане за това, защото е причинено от или е пряко свързано с войната?“, каза той. "Те не могат да отговорят на това."

Руски застраховки

Водещ руски застраховател на петролни танкери срещу рискове, включително сблъсъци и разливи, заяви, че няма да запълни празнотата, създадена от санкциите, насочени към износа на петрол от страната.

Санкциите от Г-7 поставиха въпрос без отговор как танкерите, превозващи руски петрол, ще получат застраховка, ако международните фирми не го направят. Руската "Ингосстрах" (Ingosstrakh Insurance Co.), т. нар. застраховател на защита и обезщетение, каза, че няма да увеличава предлагането.

„Ингосстрах" не планира да разшири своето P&I портфолио, като предлага P&I полици на нови клиенти, които може да загубят покритие от международните P&I клубове след влизането в сила на новите ограничения на 5 декември“, се казва в изявление на фирмата.

Коментарите са по-директни от забележките на "Ингосстрах" по-рано относно това дали ще запълни всяка празнина, оставена от западните застрахователи.

По-рано Русия каза, че може да си сътрудничи с държавите купувачи, за да предостави застраховка на корабите. Не е ясно дали този подход вече е изпробван.

"Ингосстрах" каза по-рано, че цялото му P&I портфолио, включително покритието на вътрешния речен флот и каботажни кораби, възлиза на по-малко от 1% от всички пари, които получава, за да покрие рискове - известни като общите записани премии.

Фирмата също така каза, че няма да предостави ad hoc покритие на опашката от танкери, натрупани в турските проливи, тъй като Анкара иска гаранции, че са застраховани за транзита по ключовите водни пътища.

„Ние не желаем и няма да предоставим краткосрочно P&I покритие за кораби, заловени от новите турски разпоредби в устието на Босфора“, се казва в изявление на руската компания.

Безизходицата изглеждаше разрешена в понеделник. Множество танкери са преминали през проливите от този уикенд, което предполага, че Турция вече е доволна, че корабите са покрити.