Милиони барели казахстански петрол са хванати в задръстването на Босфора

Казахстанският петрол не трябва да бъде обект на санкции, но фактът, че корабите са тръгнали от руско пристанище, може да допринася за безпокойството в Анкара

19:31 | 6 декември 2022
Автор: Джулиан Лий и Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролните танкери, превозващи милиони барели казахстански суров петрол, са възпрепятствани да напуснат Черно море, за да стигнат до световните пазари след хода на Турция да настоява за доказателство, че са правилно застраховани.

Правителството в Анкара настоява корабите да имат писмо от своя застраховател, гарантиращо покритие, докато са в турски води - нещо, което тепърва предстои да се случи. Този ход следва санкциите на Европейския съюз и Обединеното кралство, които позволяват застраховане на кораби, превозващи руски суров петрол, само ако петролът на борда се купува на или под 60 долара за барел.

Резултатът е, че най-малко 20 танкера, съдържащи 18 милиона барела суров петрол, чакат от няколко дни, за да преминат през проливите Босфора и Дарданелите. Всички с изключение на един имат товари от Казахстан на борда и доклад на местен пристанищен агент казва, че корабите чакат изясняване на застрахователния си статус.

От понеделник доставчиците на покритие срещу рискове, включително разливи и сблъсъци, казаха, че писмата, които Турция изисква, не могат и не трябва да бъдат публикувани за момента. Правителствата на САЩ и Обединеното кралство оказваха натиск върху турските служители да преразгледат подхода си и застрахователите все още може да отстъпят на искането.

Ограничението на Г-7 за цените на руския петрол, наложено миналата седмица, позволява на европейските фирми да застраховат танкери, превозващи руски суров петрол, само ако товарите са закупени на или под 60 долара за барел. Без това доказателство конвенционалният начин за проверка – на уебсайтовете на застрахователите – вече не е достатъчен за турските власти.

Чакащите танкери плават по целия свят - от Южна Корея и Индия на изток до Панама на запад. Но повечето са предназначени за Европа, която забрани покупките по море на почти целия руски суров петрол, но позволява вноса на казахстанския сорт, доставян от терминал на руското черноморско крайбрежие.

Деветнадесет от чакащите танкери превозват товари от казахстанския CPC суров петрол. Другият съдържа около 1 милион барела руски Urals, предназначени за Индия, показват доклади на пристанищни агенти и данни за проследяване на кораби, наблюдавани от Bloomberg.

На практика казахстанският петрол не трябва да бъде обект на санкции, но фактът, че корабите са тръгнали от руско пристанище, може да допринася за безпокойството в Анкара относно потвърждаването на техния застрахователен статус. По същия начин застрахователите може да се противопоставят на прецедента с писане на писма за товари, които не подлежат на санкции.

Единственият руски танкер за суров петрол, който чака преминаване, е закотвен в Мраморно море близо до северния вход на Дарданелите от сряда.

Доставките на Urals и Siberian Light суров петрол от пристанището на Новоросийск така или иначе се движеха на ниски нива, като само три товара бяха натоварени през седмицата до 2 декември. Това затруднява определянето дали руските потоци също ще бъдат прекъснати от позицията на Турция, или само тези на Казахстан.

Купувачите на казахстанския суров петрол са изправени пред редица препятствия, откакто руските войски нахлуха в Украйна през февруари. Щети от буря, откриването на неексплодирала морска мина от Втората световна война, заплахата от наложено от съда 90-дневно затваряне на пристанището и течове в резервоарите за плаваемост на два от трите товарни шамандури измъчват експортния терминал от март.