Влизат в сила новите санкции на Европа срещу руския петрол: какво се променя

България има изключение, което ѝ позволява да продължи да внася суров петрол поради „специфичната си географска експозиция“, според шестия пакет от санкции на ЕС

07:52 | 5 декември 2022
Обновен: 09:14 | 5 декември 2022
Автор: Алекс Лонгли
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След месеци на планиране и преговори, най-големият транш от санкции за руския петрол до момента влиза в сила в понеделник. Колко голямо ще бъде тяхното въздействие остава несигурно.

Групата на седемте сключи сделка в последния момент за ограничаване на цената на руския суров петрол до 60 долара за барел. Всеки, който иска да получи достъп до ключови услуги, които блокът предоставя - особено застраховка - ще трябва да плаща на тази цена или по-малко. Същото важи и за европейските танкери, особено за гигантския гръцки флот.

Но все още има огромни въпроси без отговор, които ще оформят въздействието на мерките върху петролния пазар, включително дълбочината на неевропейските застрахователни пазари, апетита на някои собственици на танкери да участват в търговията с Русия и колко точно ефективно може да бъде прилагането на ограничението.

Кой какво санкционира?

От понеделник Европейският съюз забранява вноса на суров петрол, произведен в Русия и транспортиран по море. Има изключение за България, която може да продължи да внася руски суров петрол по море до края на 2024 г. по договори, сключени преди 4 юни 2022 г.

Потоците по тръбопроводите не са засегнати, въпреки че Германия и Полша заявиха, че ще спрат такъв внос до края на 2022 г.

Обединеното кралство и ЕС също така ще въведат забрана за морски услуги за транспортиране на руски петрол, включително до трети страни. Списъкът със забранени услуги включва застраховане, посредничество и най-вече базирания в ЕС танкерен флот, включително кораби, притежавани в Гърция и Кипър. Тези ограничения няма да се прилагат, ако петролът се купува на или под тавана на цената.

Как ще работи глобалното ограничение?

Ако суровият петрол се търгува на или под $60, тогава страните, участващи в горната граница, които включват страните от Групата на седемте, Европейския съюз и Австралия, ще позволят достъп до ключови услуги.

Има един ценови таван за цяла Русия. Нивото от 60 долара ще бъде с около 10 долара над ключовия клас Urals - доставян от западните пристанища на страната - но под ESPO, който се товари на танкери в Козмино в Азия. Този сорт е над $70, според данни, предоставени от Argus Media.

Максималната цена е стойността, когато суровият петрол е натоварен на кораб. Не включва разходите за транспорт и правни такси. Той ще се прилага от получаването на товара на кораб до преминаването му през митницата в нова държава. След като петролът бъде рафиниран, той вече няма да бъде предмет на тавана, но ако се смеси с друг вид суров петрол, той все още е такъв.

Таванът на цените ще се преглежда редовно.

Как ще работи застраховката?

Традиционно корабите получават покритие при бедствия като петролни разливи чрез базирана в Лондон организация, наречена International Group of P&I Clubs. IG, както е известна, използва презастрахователна програма, която е силно зависима от ЕС, което означава, че нейните услуги ще бъдат разрешени само ако петролът се доставя под тавана.

Но има някои алтернативи. Руската Ingosstrakh Insurance Co. беше най-големият руски застраховател на P&I покритие през октомври и може да бъде опция. Компанията обаче не е показала индикации, че бърза да запълни празнотата. А дълбочината на руския застрахователен пазар е малка в сравнение с традиционните.

Китайските власти все още не са признали руската застраховка напълно, каза руският заместник-министър на транспорта миналата седмица, но Индия и Турция ги признават. Индийска рафинерия по-рано каза, че Русия застрахова своите доставки на суров петрол.

Отговорът на Русия

Русия последователно заявява, че няма да продава петрол на страни, които участват в тавана на цените. Вицепремиерът Александър Новак каза миналата седмица, че планът може да доведе до значителни рискове за стоковите пазари, включително пазарни дефицити.

Но външният министър Сергей Лавров каза в четвъртък, че Русия ще продължи да преговаря със своите партньори „директно“ относно ценообразуването на продажбите на суров петрол, отбелязвайки, че „винаги има елемент на баланс на интереси“, включително по отношение на цените. Това оставя на Русия място да прави продажби под тавана, като същевременно твърди, че това е без значение.

Страните, на които Русия продава в момента, не са подписали тавана, но САЩ и съюзниците се надяват, че ще го използват като лост за извличане на отстъпки.

Множество страни продължават да внасят петрол от Русия по тръбопровода "Дружба", най-големият в Европа, докато до 1,5 милиона барела на ден петрол от Казахстан се доставят от терминал близо до руското пристанище Новоросийск. Тези не са забранени.

Не е ясно какво може или ще направи Русия, за да накаже компаниите, които участват в ограничението. Това може да навреди на нейните интереси.

Кой транспортира?

Появи се разрастващ се сенчест флот от петролни танкери, които превозват руски суров петрол. Все още не е ясно дали този флот ще бъде достатъчно голям, за да поддържа пълен износ в дългосрочен план.

Все по-голям брой плавателни съдове са регистрирани на неизвестни собственици, а бракуването на стари танкери е почти спряно. Все пак нарастващият риск от превоз на руски петрол доведе до скок в печалбите на танкерите за товарене на товари след 5 декември.

Това вече се реализира в цените на суровия петрол Urals.

Откакто избухна войната, множество нови търговци продаваха руски петрол на купувачи в Азия, докато традиционните предприятия се отдръпнаха. Те включват компании като Coral Energy, Wellbred и Montfort. Бизнесите, търгуващи от Дубай без връзки с ЕС, не са обект на санкциите на блока, но все пак ще се нуждаят от ключови услуги като застраховане и финанси.

Какво е освободено?

Таванът на цените трябва да се прилага само за доставките по море на руски петрол - потоците през ключовия тръбопровод "Дружба" към Европа все още са разрешени. Също така има разграничение за казахстанската CPC смес от суров петрол, която се изнася от руско пристанище.

По-нататъшните разговори обаче биха могли да доведат до някои корекции в правилата.

България има изключение, което ѝ позволява да продължи да внася суров петрол поради „специфичната си географска експозиция“, според шестия пакет от санкции на ЕС. Заедно с това Япония получи изключение за нефт, добит от проекта "Сахалин-2", предназначен за Япония.

Обединеното кралство, което чакаше решението на ЕС, има въведени изключения за екологични извънредни ситуации, които биха позволили почистването на разливи. ЕС вероятно ще последва примера. Това стана, след като Турция заяви, че планира по-строги застрахователни проверки в Босфора и Дарданелите поради риска от екологични щети.