Rystad Energy: По-притеснително е търсенето на петрол отколкото предлагането

Клаудио Галимберти, вицепрезидент на Rystad Energy

14:30 | 2 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Да поговорим за ОПЕК+ и спекулациите около заседанието. Смятате ли, че ще намалят производството предвид притесненията свързани с Китай и с глобалната динамика на търсенето? Това ли е посоката им?

Налице е голяма несигурност, така че за ОПЕК+ решението ще е много трудно. Има много неизвестни свързани с търсенето – карантината в Китай, спада в трафика там, макар той да не е голям и възлиза на 2-3%. Има значителна несигурност и по отношение на предлагането – не знаем какво ще се случи с руските търговски потоци.

Европейският съюз е решил от следващата седмица да не получава суров петрол от Русия, а това може да означава голям спад в руското производство. Има много въпросителни.

Какво се опитва да направи ОПЕК+ в момента? Изглежда те навлизат във външната политика като се опитват донякъде да помогнат на Русия с цените. Имат ли целева цена? Знаем, че няма да го кажат открито, но дали не се опитват да стабилизират цената на петрола като същевременно помогнат на приятелите си?

Мисля, че те се опитват да направят и двете. Със сигурност, през минали години те са стабилизирали пазара изключително добре. Помислете само за големите сътресения по време на пандемията – възстановяването на баланса в голяма степен се дължеше на ОПЕК. И те продължават да го правят.

От друга страна, Русия е част от ОПЕК+, следователно трябва да се внимава с предстоящата забрана за търговия с руски петрол. Така че, за ОПЕК това е много трудна за балансиране ситуация. Освен това има несигурност както при търсенето, така и при предлагането.

Ако трябва да гадая, вероятно за момента по-притеснително е търсенето отколкото предлагането. Защото сме убедени, че забраната за руския петрол ще има ограничено въздействие в началото. Това, което наистина ме притеснява е забраната за петролни продукти, която влиза в сила през февруари. Тя ще има много по-големи последици.