Физическият пазар трудно ще спазва ценовия таван за петрола

Ограничението не е лоша новина за Русия или способността ѝ да намира купувачи

15:26 | 6 декември 2022
Автор: Серена Чен и Шарън Чо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Таванът на цените на петрола, който страните от Г-7 наложиха на Русия, може най-накрая да е в сила, но тепърва трябва да убеди една жизненоважна група хора: търговците, които изкарват доставките на световния пазар.

От 5 декември всяка компания, която иска да има достъп до услугите на Г-7 - особено европейското застраховане и кораби - за транспортиране на руски петрол, може да го направи само ако плати 60 долара за барел или по-малко за товара. Инициативата има за цел да накаже Кремъл за войната в Украйна чрез ограничаване на приходите от петрол, като същевременно поддържа износа.

САЩ настояха за мярката като начин за смекчаване на санкциите на Европейския съюз, които заплашваха с много по-голямо прекъсване на доставките и скок на цените. Сега пазарът се опитва да разбере какъв ефект ще има ограничението.

Но мярката тревожи търговците, защото не се вписва в начина, по който физическите доставки на суров петрол се купуват и оценяват в реалния свят. Това създава предизвикателства около управлението на риска, които само се изостриха от необичайните колебания на дневна, седмична и месечна база след инвазията.

Купувачите днес често трябва да чакат няколко седмици, за да научат крайната цена за барел, която трябва да платят. През този период той може да се повиши до ниво над горната граница, причинявайки всякакви усложнения.

Търговците на петрол, с които Bloomberg разговаря, подчертаха потенциалния риск за търговци или посредници да останат с товар над тавана, което им дава ограничен достъп до европейски кораби и застраховка. Това създава трудности при физическата обработка на товарите, в допълнение към хеджирането на експозициите.

„Физическите търговци рядко търгуват на фиксирана цена“, каза Джон Дрискол, главен стратег в JTD Energy Services Pte Ltd, който е прекарал над 30 години в търговията със суров петрол и горива в Сингапур. „Това е много по-сложно пространство, където те търгуват по формули и спот диференциали към референтен суров петрол за търговия с действителни товари, както и за хеджирането, което следва.“

Обикновено покупките на Urals, ESPO и Sokol - три най-известни руски класа - се оценяват на форуърдна и плаваща база. Това означава, че окончателните им цени не са известни до няколко седмици след закупуването на товара.

Като пример, при последните покупки на ESPO, извършени миналата седмица, китайските рафинерии, които бяха сред най-големите купувачи на руски суров петрол заедно с Индия, се съгласиха да платят отстъпка от средната стойност на договора ICE Brent за първия месец през февруари. Но това ще се появи в разчетите едва в края на декември.

Ограничението не е лоша новина за Русия или способността ѝ да намира купувачи.

Азиатските рафинерии като тайванската Formosa Petrochemical Corp. приветстваха новината като възможност за купувачите да възобновят руските покупки, след като останаха встрани от началото на войната. Индия, която погълна рекордни руски обеми през последните месеци, заяви, че ще купува отвсякъде и не очаква таванът да окаже влияние върху вноса.

Русия заяви, че няма да си сътрудничи с лица или държави, които подкрепят тавана на цените на нейния петрол. Външният министър Сергей Лавров каза, че възнамерява да преговаря директно с партньорите.

Въпреки че руският петрол все още може да тече, използвайки услуги извън ЕС - като например за товари, които не са закупени под тавана - не е ясно дали има достатъчно кораби и застрахователи, за да се справят с всички превози, отклонени от Европа.