В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Анализатор: Отрицателните лихви в САЩ остават малко вероятни

Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ, В развитие, 21.05.2020

Проучвания сред пазарните играчи показват, че няма очаквания Федералния резерв да премине на отрицателна територия по отношение на лихвите. Това се дължи на много убедителния намек от страна на гуверньора на централната банка Джером Пауъл, че членовете ѝ не са убедени в ефективността на тази политика. Това каза Петър Петров, наблюдател на ФЕД и ЕЦБ, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“В момента се очакват доста фалити на компании, което предполага, че банковата система ще е предпазлива”, отбеляза Петров. Той добави, че отрицателните лихви биха нарушили рентабилността на банките.

По думите на експерта изненадващата криза, породена от коронавируса, е причината за липсата на ликвидност въпреки многото предприети мерки от Фед. Според него настоящите подобрения се дължат главно на възстановяването на пазара, въпреки заявките, че централната банка може да се намеси.

Още по темата

По думите на Петров политиката на Фед е силно проинфлационна е в момента.

“Икономическата активност падна много рязко, заедно с нея се забави и инфлацията”, припомни експертът. Той отбеляза, че инфлацията в момента остава далеч под целите на Фед, а централната банка работи в посока ускоряването ѝ.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук

Последни новини
Още от В развитие