Икономиката на САЩ вероятно ще се нуждае от още фискални стимули

Според управителя на клона на Фед за Далас Робърт Каплан само така може да се насърчат потребителските разходи

21:58 | 20 май 2020
Обновен: 10:32 | 6 юни 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Вероятно ще е необходимо още по-масово тестване за коронавирус в САЩ, както и допълнителни фискални стимули, за да се възстанови потребителското доверие и да се подкрепи растежа на американската икономика, заяви Робърт Каплан, президент на клона на Федералния резерв за Далас, цитиран от Bloomberg.

“Каквото и да реши правителството, докато потребителите не възобновят някои от дейностите си от преди кризата, възстановяването на икономиката няма да е толкова силно, колкото реално може да бъде“, коментира Каплан в интервю за CBS.

“Докато потребителите не се почувстват по-сигурни, те няма да се ангажират напълно с дейности от преди кризата. Този проблем не може да се реши по законодателен път, но може да се реши чрез парични стимули“, смята той.

По думите на Каплан потребителските разходи, които отговарят за 70% от икономиката на САЩ, няма да се възстановят напълно, докато хората не се почувстват по-сигурни. А за да се случи това, според него са необходими и по-масови тестове за коронавирус и проследяване на контактните лица.

Конгресът в САЩ прие пакет от стимули за 3 трлн. долара. А в петък Камарата на представителите подкрепи допълнителен пакет от стимули. Но все пак призивите за още стимули от страна на Демократическата партия се различават от възгледите на Републиканската партия и президента Доналд Тръмп. Според републиканците най-добрият начин да се възстанови икономиката е с отмяната на ограничителните мерки във всички щати, чиято цел е да се овладее пандемията.

Към момента управителят на Фед Джером Пауъл се стреми да бъде неутрален в дебата за това дали Конгресът трябва одобри допълнителни стимули. Но все пак Пауъл подчерта пред финансовия министър Стивън Мнучин в сряда, че вероятно ще е нужна допълнителна фискална помощ. От своя страна, Мнучин заяви, че щетите за икономиката ще са още по-големи, ако ограничителните мерки останат в сила още дълго време.