В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Солидарността при социална изолация у нас е проблематична

Доц. Антоний Гълъбов, социолог, Нов български университет, В развитие, 14.04.2020

Извънредното положение и зачитане правата на гражданите не се изключват взаимно. В България навлязохме в ситуацията с пандемията със сравнително ниски равнища на солидарност, и то такава, сведена до липса на правила. Това ни излага на риск. Солидарността в социална изолация е проблематична в общество като нашето, заяви доц. Антоний Гълъбов, социолог в Нов български университет, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Политическата култура на поданика е да мрънка и да се опитва да заобикаля правилата. Политическата култура на гражданина е да участва активно в създаването на правилата и да ги спазва. Обществото ни има тежък проблем с реда".

Като друг сериозен проблем в българското общество гостът посочи отношението към възрастовата група над 65 години, която представлява една трета от населението.

"Имаме дълбоко социален проблем, свързан със стареенето. Нямаме система от социални услуги, за да осигурим на тези хора достоен начин на живот", посочи той.

Още по темата

"Има общо повишаване на агресивността".

"Страховете заради ограниченията в правото на свободно придвижване и изразяване на различни мнения засега са неоснователни освен в случаите на корпоративен натиск. Европейската мярка е в това, че всяко същество е носител на права. Подмяната на индивидуални с псевдоколективни права руши ценностния фундамент на Европа", смята гостът.

Доцент Гълъбов изтъкна ролята на здравните медиатори и необходимостта от масово дезинфекциране.

По повод новия обществен ред социологът отбеляза, че глобализацията е достигнала естествените си граници. "Виждаме "избуяване" на държавния протекционизъм", поясни Гълъбов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да гледате тук.

 

Последни новини
Още от В развитие