В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Пазарът на ДЦК у нас се оценява на съпоставим риск с този на западноевропейски пазари

Емил Аспарухов, финансов експерт, В развитие, 16.01.2020

Пазарът на държавни ценни книжа (ДЦК) у нас се оценява на абсолютно съпоставим риск с този на пазарите в Испания, Португалия и Италия, а той трябва да е и по-нисък. Това каза Емил Аспарухов, финансов експерт, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Надеждността на държавния дълг се измерва с кредитните рейтинги от големите агенции, посочи експертът. Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на страната до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'. 

"Вече сме на финалната права на влизане в чакалнята на еврозоната", каза той.  

"Разликата между това, което беше преди 15 години и сега със сходни кредитни рейтинги, е различните нива на лихвени проценти в еврозоната". 

Експертът даде пример със Словакия, където книжата 6-7 месеца преди страната да влезе в еврозоната са покачили стойността си на много високи нива и са станали много близки до държави като Нидерландия и Франция - държави с изключително висок кредитен рейтинг. 

"Преди 5 г. се издадоха еврооблигации на международните пазари, които бяха три емисии едновременно и тогава на практика се напълни държавният резерв, но нуждата от издаване на вътрешни държавни ценни книжа изчезна", каза още Аспарухов. 

Още по темата

По думите му основният фактор за отрицателните лихви е политиката на Европейската централна банка. 

Гледайте целия разговор във видеото 

Последни новини
Още от В развитие