В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Обръщането на кривата на доходността - знак за приближаваща рецесия или балон?

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 15.08.2019

14:07 | 15 август 2019
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдаваме волатилност на пазарите през тази седмица и разпродажба на рискови активи. Вчера станахме свидетели на 2% спадове на европейските индекси. Късно вечерта Dow Jones регистрира най-лошия си ден за 2019 г. Щатските индекси отчетоха понижения от 3% от стойността си. Nikkei 225 днес регистрира 6-месечно дъно. Настъпи и инверсия на кривата на доходността. Доходността по 2-годишните облигации в САЩ стана по-висока от тази по 10-годишните ДЦК. За инвеститорите това е сигнал за рецесия. Случва се за първи път от последната финансова криза през 2007 г., заяви д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

От историческа гледна точка, когато има обръщане на кривата на доходността, от 6 месеца-2 години настъпва рецесия, посочи още д-р Иванова.

"Според едни анализатори се намираме в нова реалност и трябва по-скоро да внимаваме за балон при някои активи, отколкото да се притесняваме от рецесия. Според друга група експерти обръщането на кривата на доходността е свързано с риск от рецесия главно в световен мащаб. Според трети търговската война ще е препъникамъкът".

Негативни данни допринасят за сгъстяване на облаците над китайската икономика, отбеляза д-р Иванова. "От друга страна, вчерашните очаквани данни от Германия отчетоха спад от 0,1% за икономиката на страната за второто тримесечие на годината. Видяхме сериозно забавяне на ръста в еврозоната - 0,2%, на фона на забавяне на икономиката във Франция, Италия и несигурността във Великобритания. Процесите в Хонконг и Аржентина също рефлектират върху глобалната картина за пазарите", коментира още тя.

Активи убежища

"Златото е на фокус на инвеститорите. То се намира на 20% от последните върхови стойности. Завишеният интерес към облигациите води до понижаване на тяхната доходност. Йената също е валута убежище, атрактивна за инвеститорите. Намираме се в интересна ситуация, в която инвеститорите са готови да вложат парите си в облигации с ниска или отрицателна доходност, вместо да изразходват пари на капиталовите пазари. Златото и вчера поскъпна с малко под 1% в края на щатската сесия".

Петрол

Поредни понижения се регистрират в цената на петрола, спомена Магдалена Иванова и добави, че освен сигналите за рецесия за поредна седмица запасите от суров петрол в САЩ се оказват много по-високи от очакваното.