В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Валутите на развиващите се икономики се обезценяват

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 06.08.2019

13:10 | 6 август 2019
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията на пазарите е динамична. Валутите на развиващите се икономики се обезценяват. При пазарите на акциите на европейските и щатски борси вчера видяхме спадове от 3%. Същевременно доходността по 10-годишните американски ДЦК падна до невижданите 1.74%. Отделно виждаме интерес към активи убежища като злато и долар. Йената поскъпна до седеммесечен връх. Отливът от традиционно рискови активи насочи част от инвеститорите към биткойна. Той премина едно ниво от 11 000 долара за брой, заяви Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"През миналата седмица Уолстрийт завърши с най-големите си спадове на седмична база и записа най-лошия си ден за Dow Jones за 2019 г. вчера".

През миналата седмица група преговарящи се завърна от Китай в САЩ, припомни Магдалена Иванова. "Доналд Тръмп не бе доволен от резултатите и отправи заплаха за въвеждане на нови мита спрямо Китай от 1-ви септември. Впоследствие Китай отказа да внася селскостопанска продукция от САЩ", добави още тя.

Вчера китайският юан падна под ключовото ниво от 7 юана за долар, спомена Иванова, като разкри и че, южнокорейският вон също поевтиня изключително много - с около 1,4%, тъй като страната търгува с Китай.

Петролът

"Петролът, сорт Брент, поевтиня вчера с над 3%. Днес има леко възстановяване, което се дължи на завишено търсене при по-ниски цени, което е обяснимо след големи спадове. В случая обаче говорим за цялостна промяна в настроенията на пазарите. Котировките и при WTI показват, че в момента не се отчита ефектът от повишаващото се напрежение в Близкия изток. Чака се свиване на търсенето".

В контекст на засегнатия индустриален сектор в целия свят няма как да има очаквания за ръст в търсенето на петрол, твърди Магдалена Иванова, допълвайки, че най-вероятно ще наблюдаваме волатилност и поредно поевтиняване на цените до края на седмицата, ако негативната риторика относно търговската война продължава.

Силният щатски долар притеснява Доналд Тръмп и той обвинява Фед, че не предприема достатъчно действия по отношение на това валутата да не поскъпва, уточни Иванова.

Като добра за пазарите новина д-р Иванова отбеляза, че днес някои от европейските индекси се повишават. "Причината са заводските поръчки в Германия. Данните са за юни и отчитат ръст от 2,5% при прогнози за 0,5%. Повишено е търсенето на инвестиционни стоки от страни извън еврозоната", каза още тя.